Predstavljen SF Portal br. 15

Beogradsko Udruženje fanovi naučne fantastike SCI&FI je, posle nedavno uspešnog predstavljanja zbirke “Regia fantastica” i proslave svoje desetogodišnjice, sada nastavila sa svojim uobičajenim aktivnostima, pa je tako sinoć na red došao i 15. broj njihovog mlađeg fanzina SF Portal. Ovaj broj je posvećen čuvenom “ocu SF-a” Hjugu Gernsbeku, tačnije njegovom romanu “Ralph 124C 41+”.

Iako je bilo najavljeno da će se promocija održati u prostorijama MZ Ušće, gde SCI&FI imaju svoje termine dva puta mesečno, ovoga puta nisu bili obavešteni da je njihov termin ovog puta izdat, tako da su se pristuni samo prebacili par koraka dalje – do kafića “Papagaj”.

SF Portal 15 opusteno

Prvo je predsednik SCI&FI-ja Svetislav Filipović Filip govorio o Hjugu, jevrejskom inženjeru iz Luksemburga, koji je otišao u SAD i tamo, između ostalog, pokrenuo 60 časopisa, među kojima je bio i onaj najznačajniji za SF – “Amazing Stories”. S obzirom da je on skovao termin “science fiction”, smatra se i ocem naučne fantastike. Značajno je reći i da je bio najbolji prijatelj sa Nikolom Teslom pa je njegov lik inspiracija za lik naučnika u romanu “Ralph 124c 41+”.

Tihomir Jovanović Tika, urednik SF Portala, je nešto više rekao o samom romanu, koji radnju smešta u 2660. godinu, a svakako je najčuveniji po svojim pronalascima od koji su se mnogi, u međuvremenu, obistinili – direktni tv prenosi, veštačka proizvodnja hrane i pića, dok se, recimo, na “lebdeće gradove” još čeka. Sam roman je, u isto vreme, i utopija i antiutopija. Interesantno je pomenuti da “Ralph 124c 41+” nije mogao da se pronađe nigde na internetu u tekstualnom formatu, već je na kraju “skidan” sa jpg slika. Kada je reč o samom glavnom junaku treba napomenuti da brojevi, fonetski pročitani na engleskom jeziku, zapravo znače “jedno predviđeno za drugo”, a da ono “+” je svojevrsna titula koju u 2660. godini ima samo desetoro ljudi na svetu!

Jovanovć je najavio da će naredni broj SF Portala biti u martu, a doneće priču o uticaju E.A. Poa i njegovog Gordona Pima na druge autore koji su pisali o istraživanju Južnog pola.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s