Preminuo Leonard Nimoj – legendarni Spok

Leonard Nimoj, čuveni Spok iz tv-serije i franšize filmova o “Zvezdanim stazama”, preminuo je u 83. godini života. Prvi oficir svemirskog broda Enterprajz je umro u petak ujutru, 27. februara, u svom domu u Los Anđelesu. Njegova supruga Bej Nimoj je potvrdila tužnu vest i rekla da je uzrok smrti bio hroničan problem sa plućima.

Iako se Nimoj bavio i poezijom, fotografijom i muzikom, pored same glume, ipak će ostati zapamćen kao čuveni vanzemaljac sa Vulkana, poznat po izuzetnoj logici, i zaštitnom pozdravu “Živi dugo i napreduj”.

Sam Nimoj je bio ambivalentan prema toj svojoj ulozi – možda se to najbolje vidi iz dve njegove autobiografske knjige: “Ja nisam Spok” (objavljena 1977) i “Ja sam Spok” (objavljena 1995).

On je bio deo originalne postave “Zvezdanih staza” koja je počela kao tv-serija 1966. godine. No, koliko je ovaj lik ostavio veliki i upečatljiv utisak najbolje govori da je sa oživljavanjem filmske franšize od strane Džej Džej Abramsa 2009. godine i “stari” Spok dobio kameo ulogu.

Leonard Nimoj je rođen 26. marta 1931. godine u Bostonu, kao drugo dete ukrajinskih imigranata i ortodoksnih Jevreja. Od osme godine se bavio glumom, a u Holivud je stigao 1949. godine, mada je prve manje uloge u dva filma dobio tek dve godine kasnije. Među projektima u kojima je bio su i serijal “Zombiji iz stratosfere”, a imao je i manju ulogu u “Zoni sumraka”. Inače, Nimoj je režirao i dva filma “Zvezdanih staza” – “Zvezdane staze III: U potrazi za Spokom” (1984) i “Zvezdane staze IV: Povratak kući” (1986).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s