Albahari i Basara u almanahu "Književna fantastika 2015"

Novi broj almanaha “Književna fantastika” posvećen srpskoj kratkoj priči i teorijskim radovima u izdanju sajta za promociju fantastične književnosti “Art-Anima” i izdavačke kuće “Čarobna knjiga” danas izlazi iz štampe.

Godišnja publikacija koja nudi uvid u aktuelnu srpsku i svetsku produkciju književnih ostvarenja fantastike, novi broj almanaha “Književna fantastika” biće u prodaji od sutra putem veb-sajta “Čarobne knjige” i knjižare “Čarobna šuma”, a od naredne nedelje i u knjižarama.

Kako su najavili izdavači, prva promocija almanaha biće u utorak, 2. juna, u okviru Festivala fantastične književnosti “Art-Anima” koji se održava u knjižari “Plato” u Knez Mihailovoj.

Novi broj almanaha ima devetnaest kratkih priča najpoznatijih srpskih žanrovskih autora: Gorana Skrobonje, Bobana Kneževića, Uroša Petrovića, Adrijana Sarajlije, Borisa Nada, Darka Tuševljakovića, Pavla Zelića, Marka Piševa i Dejana Ognjanovića, kao i dela nekih od najpoznatijih pisaca koji koriste fantastičke elemente: Svetislava Basare, Davida Albaharija, Laure Barne, Ivana Tokina.

Urednici almanaha Dragoljub Igrošanac i Mladen Milosavljević u pokušaju da privuku širi krug čitalaca u novom broju almanaha objavili su kratke priče fantastike čiji su autori poznati glumci, muzičari i voditelji.

Čitaoci će biti u prilici da se prepuste izmaštanim literarnim svetovima Zorana Kesića, Dušice Žegarac, Marka Šelića – Marčela, Ace Seltika, Ivane Mihić i Dušana Nedeljkovića.

Drugi deo alamnaha posvećen je esejistici, objavljen je rad “Srpska fantastika od srednjeg veka do postmoderne” Save Damjanova u kome je obuhvaćen pregled srpske fantastike od njenih izvorišta u srednjem veku, pa do devedesetih godina 20. veka.

Objavljen je pogovor američkog izdanja Živkovićevog romana “Pisac u najam” iz pera profesora Majkla Morisona, esej “Priča o duhovima: Robert Ajkman” Dejana Ognjanovića i tekst Zorana Živkovića o motivu lavirinta u naučnoj fantastici.

Almanah donosi i opširne intervjue sa Bobanom Kneževićem i Goranom Skrobonjom, piscima, urednicima i izdavačima koji su, uz Zorana Živkovića, najzaslužniji za popularizaciju ove vrste književnosti u Srbiji tokom poslednje tri decenije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s