Hrvatska u SF enciklopediji

Svetska enciklopedija naučne fantastike bogatija je za još jednu odrednicu! Od pre dva dana tu je i člana o Hrvatskoj. Napisali su ga SF pisac i profesor fizike, Ivan Lutz, i urednik SF zbirke “Marsonic”, dr. Leon Maglić, profesor na Mašinskom fakultetu.

Kako prenosi portal Index.hr:

SFE (The Encyclopedia od Science Fiction) jedina je online enciklopedija te vrste na svijetu, a uređuje ju slavni John Clute. “Upravo njemu nas je preporučio profesor Zoran Živković iz Beograda, najprevođeniji pisac s ovih prostora i dobitnik Worlds Fantasy Award nagrade”, objašnjava za Index jedan od autora članka, pisac i profesor Ivan Lutz.

“Zapravo se sve dogodilo jako brzo”, kaže Lutz, te nastavlja: “Mjesto Hrvatske u Svjetskoj SF enciklopediji zjapilo je prazno 25 godina, a kada me je gospodin Zoran Živković pitao jesmo li zainteresirani da napišemo članak jer ga je John Clute zamolio da predloži nekog objektivnog, bili smo više nego ponosni. Sa Zoranom imamo odlično poznanstvo još otkada je bio počasni gost na SF konvenciji Marsonikon u Slavonskom Brodu, pa sam predložio Leon Maglića u želji da to napravimo zajedno jer on ima ogromno znanje, ali i posebno iskustvo u takvim stvarima”.

Posao je, kaže Lutz, bio mukotrpan, ali dali su sve od sebe. “Napravili smo to kako smo najbolje znali i umjeli. Obuhvatili smo sve što je izašlo u Hrvatskoj do sada, od Zagorkinog ‘Crvenog planeta’ pa sve do današnjih SF izdanja hrvatskih autora. Nismo imali baš puno mjesta jer su članici takvog tipa ograničeni, no kako smo dobili informaciju od Johna Clutea, ovaj članak je po njemu odličan putokaz svima onima koji žele upoznati hrvatski SF i cijelu našu scenu”, dodaje Lutz.

Kako najavljuju autori, članak će se nadopunjavati kroz godine, a usput će se ispraviti i eventualni nedostaci, no ovo je, ističe Lutz, “veliki dan za hrvatski SF i za hrvatsku žanrovsku književnost”.

Enciklopedija za sada ima samo online izdanje, no vjerojatno će se uskoro pojaviti i u tiskanom obliku pa će Hrvatska i tu, kako naglašava Lutz, dobiti mjesto koje zaslužuje.

Članak možete pročitati ovdje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s