Prvo Evropsko prvenstvo u kvidiču za “Normalce”

Italijanski gradić Sarteano, pored Sijene, biće ovog meseca domaćin prvog Evropskog prvenstva u kviduču, popularne igra iz romana i filmova o dečaku čarobnjaku Hariju Poteru.

Kao i u priči Džoane Rouling, igrači će nastojati da jašući na metlama ubace “kvafl” (lopticu) u obruč protivnika, te da uhvate “zlatnu skrivalicu” koja timu donosi pobedu.

Za razliku od Poterove, koja leti poput metka, skrivalica “Normalaca” je loptica zakačena za stražnjucu sudije koji trčkara terenom.

Turnir će se održati od 24. do 27. jula uz učešće timova iz 12 zemalja, od Italije, preko Belgije i Španije, do Norveške i Turske.

Mešavina hokeja, košarke i ragbija, kvidič suprotstavlja dve ekipe sastavljene pola od muških, a pola od ženskih igrača.

Ovaj “sport”, za koji se mnogi nadaju da će jednog dana postati olimpijska disciplina, ima sve veći broj poklonika u svetu.

“Novi klubovi se osnivaju svakog meseca”, rekao je u izjavi za milanski list Korijere dela sera jedan od organizatori, ističući da je reč o “prilično teškom sportu, koji zahteva ozbiljnu fizičku pripremu”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s