BeoKon (1. dan)

Prvi dan konvencije BeoKon, koju u Domu omladine zajednički organizuju Udruženje građana za promociju japanske pop-kulture “Sakurabana” i Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”, protekao je u znaku odličnih tribina, ali i bogatog izbora stripova, igrica i raznih asesora iz privatnih atelejea.

Početak je obeležila tribina o zombijima – prevashodno o “Walking Dead” fenomenu, a o kojoj su pričali Jasna Rajić, Nenad Bekvalac i Goran Skrobonja. I dok je Nenad publiku upoznao sa svojim početkom druženja sa zombi podžanrom u filmu iz 1941. godine “Šetao sam sa zombijima”, Goran je više priču okrenuo na horor pisce koji su bili pod uticajem “Noći živih mrtvaca” i potonjih ostvarenja, pa su krajem 1980-tih počeli da se zanimaju zomibjima kao temom, a to je bila tema koja je zaokupila čak i neka od najvećih imena fantastike. Jasna Rajić je bila tu da predstavi drugu stranu – nekoga koga zombiji nisu interesovali ali je potom serija “Okružen mrtvima” to promenila – i to stoga je jer postapokaliptičnu priču predstavila kroz fokusiranje na likove.

Okruzeni mrtvima

Usledila je tribina o young adult književnosti, koja je izazvala najviše reakcije publike. Jelena Jokanović je bila u ulozi moderatora, a uz nju su bile Hristina Vlajković, Vela Kaluđerović i Jasmina Marković-Karović, iz Urban Reads-a, koja je i najzaslužnija što young adult knjige redovno stižu na police srpskih tinejdžera. Na samom početku je istanknuto da su ovim delima mladi dobili priliku da imaju “heroje svojih godina” i da dobijaju to u većim količinama, za razliku od tinejdžera nekada koji su, eventualno, druženje sa edicijom Plava ptica mogli da okončaju “upornim čitanjem” za mesec dana.

Hristina i Vela su bile “primeri” osoba koje su se još kao male susrele sa tada aktulenim Hari Poter fenomenom i kasnije mogle da nastave sa druženjem sa knjigama gde su njihovi vršnjaci, ili vršnjakinjem junaci. Preko Stefani Majer i vampria, pa do distopijskih dela poput “Igre gladi”.

Na kraju je Jasmina navela da je već dobila desetak domaćih radova i da će za par godina Urban Reads sigurno početi sa objavljivanjem domaće young adult književnosti.

Young and Adult

Jelena Jokanović je ostala za stolom i za narednu tribinu, gde je sa Milošem Petrikom pričala o Šerloku Holmsu. Ovo je bio ubedljivo najbolje “uigran” tandem, mada nisu uvežbavali nastup, ali taj nivo razumevanja i nadopunjavanja je odlično funkcionisao tako da je pulbika mogla da uživa u prikazu najčuvenijeg rada pisca Artura Konana Dojla (4 romana i 56 priča) o jednom od najpoznatijih detektiva.

Jelena i Milos

Naravno, nisu manjkale ni pikanterije od toga kako je Šerlok uticao na nastanak fandoma i fanfikšna, pa preko predstavljanja najčuvenijih filmskih Šerlok Holmsova, do današnjih dana. Doduše, najviše oduševljenja je izazvala “smrt pisca u –29. godini života” što je bilo “dokumentovano” među prikazanim slajdovima.

Konan je umro premlad s -29 godina

 

Jedna od tribina koja je privukla najveće interesovanje je bila ona na kojoj se pričalo o “Igri prestola” odnosno “Pesmi leda i vatre” – koliko su slični i različiti tv-serija i književni predlošci. Tu su govorili Nenad “Martinolog”, Ivan Jovanović, Isidora Vlasak i Vesna Stamenković.  Ivan je imao interesantan uvod vezan za dolazak Martina u Srbiju, kada ga je on zapravo preporučio Dejanu Papiću iz Lagune, a sve ostalo je legenda. Jedan veliki aplauz je dobila Isidora kada je objasnila kako je “pobedom” tv-serije i serijala knjiga zabeležena zapravo pobeda za sve “gikove” jer su svi počeli da sa odobravanjem gledaju na nešto što bi ranije bilo isključivo rezervisano za “one čudake”. Ivanovo iskustvo itekako ide tome u prilog, jer je ispričao kako je bibliotekarka zvala njegovu majku kada je uzeo da čita Tolkina, a da je FRP-ovanje sa par drugara bio dovoljan razlog da ih okolina doživljava kao “sektaše”. Vesna Stamenković je bila tu interesantan primer nekoga ko se profesionalno bavi knjigama (kao prevodilac) ali da je u književni svet “Pesme leda i vatre” počela da ulazi tek zahvaljujući odgledanoj tv-seriji i snažnoj vizuelizaciji.

Igre prestola u DOBu

Veliko interesovanje je privukao i Vladimir Jakšić, gost iz Novog Sada zadužen za sedmi deo “Zvezdanih ratova”. On je napravio jednu veliku priču (iz četiri dela)o najnovijem filmu iz SW univerzuma, zasnovanu na poznatim detaljima iz aktuelnih trejlera, izjava, ranijih dela, i ostalog dostupnog materijala. Tako smo prvo bili upoznati sa time šta se desilo između 6. i 7. epizode filma, predstavljeno je šta znamo o glavnim filmskim junacima predstojećeg dela “Buđenje sile”, te je potom ispričan čitav film! Na samom početku je rečeno da će biti spojlera, pa oni koji nisu želeli da saznaju šta je osnovni zaplet i koji je to poznati junak iz originalne trilogije mrtav, mogli da napuste predavanje. Četvrti deo su bila pitanja publike.

Vladimir i Budjenje sile

Finale večeri je bila tribina sa čuvenim umetnikom Dejvom Mekinom, koju je vodio Draško Roganović. Mekin je počasni gost ovogodišnje Beokona, a najčuveniji je po saradnji sa Nilom Gejmenom kao ilustrator stripova. No, ovaj čovek se bavi i drugim stvarima – kako muzikom, tako i filmom, pa je govorio i o njima. Na samom početku je pričao o novim projektima jer, kako sam kaže, “više volim da pričam o novim nego o starim stvarima”. Tom prilikom je otkrio da uvek prvo nađe muziku za ono što radi – bez obzira da li je reč o stripu ili filmu. Inače, od svih oblasti kojima se bavi film mu je nešto što najteže ide, mada u procesu montaže, kada se kockice slože, osećaj da je nešto uspelo je prosto fantastičan.

Dejv Mekin

Publika je itekako imala šta da pita Mekina, ali, na žalost, nije bilo dovoljno vremena da na sva pitanja i odgovori. No, na kraju večeri svi zainteresovani su mogli da pogledaju njegovu “Lunu” – film koji nije bio u bioskopskoj distribuciji već ga Mekin prikazuje samo na festivalima i tamo gde gostuje, tako da je ovo bila jedinstvena prilika da se pogleda ovo ostvarenje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s