Najveće rupe u novom "Star Wars" filmu

“Star Wars: Buđenje sile” je film koji su fanovi serijala sa nestrpljenjem iščekivali godinama, i dok se većina slaže da je film odličan, mnogi su primetili i nelogičnosti, rupe u zapletu, nepotrebne ili neobjašnjive momente.

Evo najvećih među njima – pažnja, u nekima ćemo otkriti važne detalje radnje, ne čitajte ako niste gledali!

Kao što duhovito primećuje “Hafington post”, nije dovoljno što jednu letelicu spakujete u hangar vrhunski obezbeđenog svemirskog broda, i postavite čuvare na sve strane. Sve to ništa ne vredi ako je niste i VEZALI SAJLOM.

Kajlo Ren može da čita misli Rej sa daljine, zbog čega zna da će ona ukrasti brod i pobeći. Ali, iako već zna da ona koristi Silu, ostavlja samo jednog Stormtrupera da je čuva. I uprkos tom daljinskom čitanju misli, uopšte ne može da, recimo, provali GDE se ona nalazi na brodu “Starkiller base”.

Ren ima i Silom nabijen osećaj za to gde se njegov otac nalazi, pa čim ga oseti na brodu, odmah sebi u bradu kaže – “Solo”! Međutim, par minuta kasnije, kada je na svega nekoliko metara od njega, ne samo da ne može da ga locira nego ga i traži na potpuno pogrešnom mestu. Kao napredni korisnik Sile, vešt sa svetlosnim mačem, Kajlo em uopšte ne koristi Silu da bi savladao Fina, em jedva dobija “fajt”.

star

Odakle Renu kaciga Darta Vejdera? Na kraju “Povratka džedaja”, Luk spaljuje telo svog oca zajedno sa kacigom na šumskom mesecu Endor. Kaciga je, reklo bi se, uništena, sve dok je ne vidimo sa minimalnim oštećenjima u Renovim rukama.

Da bi razneli Zvezdu smrti, pobunjenici su morali da nabave detaljne planove kompletne baze, organizuju snage dostojne prave invazije, i iskoriste najveštijeg korisnika Sile u univerzumu da im pomogne oko ciljanja.

Da bi razneli “Starkiller base”, neuporedivo veći i tehnološki ozbiljniji brod, očigledno im je bio dovoljan bivši domar koji nema nikakva posebna znanja niti veštine, nekoliko jednostavnih ručnih bombi i par pogodaka blasterom.

Zatim, novi brod negativaca je nepokretan, fiksiran u orbiti i služi samo kao oružje. Kao takav, konstruisan je pod nosem Republike, fali mu samo tabla na kojoj piše “Gađajte OVDE”.

Zašto i zbog čega snage otpora nisu mogle da pristupe arhivskim podacima robota R2D2, već su ga samo spakovali u ćošak da skuplja prašinu, iako su znali da je on uvek do sada znao gde se Luk nalazi?

Zašto C3PO ima crvenu ruku? Džej Džej Ejbrans je ranije rekao da je, naravno, teže ilustrovati da je robotima prošlo vreme nego ljudima, jer roboti ne mogu da osede, dobiju bore… Ali, poreklo te crvene ruke uopšte nije objašnjeno. U knjizi koja je objavljena kao prateći materijal za film, usput se pominje da se “drugi droid žrtvovao”, ali se ne objašnjava koji je to droid bio, niti kakva je bila situacija u kojoj je ustupio C3P0-u svoje delove.

star

Naučno-fantastični filmovi nisu jedini koji koriste scene neobjašnjivog preživljavanja nemogućih situacija, ali scena u kojoj se Po i Fin pri punoj brzini iz orbite zakucavaju u planetu je jednostavno previše. Obojica preživljavaju maltene bez ogrebotine, Pou je čak dovoljno dobro da peške pređe milje i milje, dok se Fin ne probudi.

Kako je tačno došlo do toga da se obojica izvuku, i zašto je Po šturnuo čim se probudio, scenaristi nisu objasnili, a čak ni ponovni susret njih dvojice ne daje odgovor na to pitanje. Preterano se obraduju jedan drugome, i to je to.

Rej od detinjstva nije napustila planetu Džaku, ali njeno znanje o mnogim stvarima je potpuno neobjašnjivo. Iako živi u Galaksiji, postojanje Sile je za nju potpuni šok, mada i na njenoj planeti postoje ljudi koji su Silu videli izbliza, slušali o njoj ili osetili njene posledice.

S druge strane, ona priča i razume “vuki“. Što ne iznenađuje ni nju, ni Hana, ni Čubaku.

Hanov sin se pridružio Prvom redu, Lukov pokušaj da obučava nove džedaje je pošao naopako, i oba ova heroja prethodnih filmova sa tim udarcima se nose tako što… odšetaju. Luk završava na nekakvom ostrvu na dalekoj planeti, Han godine provodi švercujući stvari, dok Prvi red masakrira milione nevinih, i nikom ništa.

Ako ćemo u sitna crevca, Rej kaže da je Milenijumski soko “đubre kojim niko nije upravljao godinama”. Ali kada završi u njemu, shvata da on savršeno radi. Zašto onda niko nije upravljao njime, ili još bolje, zašto ga Ankar Plat nije prodao nekome? Kada smo kod Ankara Plata, zašto on najpre nudi Rej da joj plati astronomsku cifru za robota, pa tek kada ona odbije, kaže svojim pratiocima da ga otmu? Što ga ne bi jednostavno odmah oteli?

I kako se Han i Čubaka prosto stvaraju na njemu, iako svih ovih godina nisu znali gde je?

star

Zašto Stormtruperi u oklopima krvare, i to obilno? Scena u kojoj pali saborac krvavom rukom ostavlja trag na Finovoj kacigi je sa dramske strane veoma potrebna i dobro urađena, s druge strane, ruši koncept toga kako rane od blastera funkcionišu. Uvek do sada, mislilo se da izazivaju strujni ili elektromagnetni udar, oštećenje nervnog sistema, ili slično. Prema novom filmu, da li su vas udarili blasterom ili sekirom, otprilike je svejedno.

I za kraj – koliko morate da volite ovaj serijal, da biste oprostili ovakvo “recikliranje” zapleta? Odgovor je – mnogo!

Luk je uništio Zvezdu smrti, Lando veću, Po najveću. Leja, Luk, Han i Čubaka završavaju u komtaktoru smeća, kapetan Fazma završava na istom mestu. Po i Fin kradu brod iz hangara, baš kao i mladi Anakin. Luk gleda Obi-vana kako umire, Rej gleda kako umire Han. Tatuin i Takodana izgledaju sumnjivo slično. Obi-van nestaje tako da niko ne može da ga pronađe, što isto zatim čini i Luk. Kajlo Ren je u rodu sa Hanom, baš kao što je Dart Vejder bio u rodu sa Lukom. BB8 je 2015. ono što je R2D2 bio svih ovih godina.

Naravno, odgovore na neka od ovih pitanja dobićemo u planiranim nastavcima. Verovatno ćemo tada saznati i otkud Lukov mač kod Maz Kanate, ali da li ćemo dobiti odgovor na goruće pitanje irskog izdanja “Indipendenta”:

Zašto Luk nosi kapuljaču, kada je napolju sunčan dan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s