"Krcko Oraščić" danas u Sava Centru

Ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu izvešće danas balet “Krcko Oraščić” u Sava Centru, a gosti će biti prvaci Nacionalne opere Ukrajine “T. Ševčenko”, Natalija Macak i Denis Nedak.

U ovom klasičnom baletu, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji Konstantina Kostjukova, Nedak će tumačiti naslovnog junaka, dok će se Natalija Macak predstaviti ulogom Maše.

U predstavi učestvuju solisti, celokupni ansambl Baleta i Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, kao i članovi Dečijeg hora “Horislavci” u ulogama anđela.

Scenografiju i kostime kreirala je Angelina Atlagić. Osnovu baleta “Krcko Oraščić”, premijerno izvedenog 18. marta 2014. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, čini bajkovita božićna avantura, zasnovana na priči E.T.A. Hofmana “Krcko Oraščić i Kralj miševa”, napisanoj 1816. godine. Slavni francuski književnik i dramski pisac Aleksandar Dima adaptirao je Hofmanovu priču o devojčici i njenoj božićnoj avanturi koja uz fantastičnu muziku Čajkovskog osvaja publiku na svim kontinentima.

Vraćanjem “Krcka Oraščića” na repertoar, nacionalni teatar se ponovo uvrstio u red velikih svetskih baletskih kuća čiji se program ne može zamisliti bez tog bisera klasične baletske literature, praizvedenog u Marijinskom teatru u Sankt Peterburgu 18. decembra 1892. godine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s