Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Fantastična čitaonica: "Čovek u visokom dvorcu" Filipa Dika

Aktuelizovana nedavnom tv-serijom “Čovek u visokom dvorcu” Filipa K. Dika je bila tema najnovije Fantastične čitaonice Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”. Pošto je knjiga bila objavljena još u vreme biblioteke Kentaur, bilo je za očekivati da će se pojaviti više zainteresovanih za priču – koje ni loše vreme nije omelo da dođu u Dom omladine.

LK u visokom dvorcu

Miloš Petrik je bio čovek koji se prihvatio zadatka da moderira priču, i da uvodne napomene o samom romanu i tv-seriji, gde je on istakao višestruke narativne tokove, postojanje tri glavna junaka – priličan broj za roman mali po obimu, ali kao što se i očekivalo razgovor je ubrzo krenuo u neke druge alternativno-istorijske tokove: Zašto niko nije napisao šta bi bilo da je Tito poginuo na Sutjesci ili da socijalizam nije pobedio u Jugoslaviji.

Tako je i večerašnja priča “skakuktala” malo s priče o “Čoveku u visokom dvorcu” na druge (srodne) teme – pa se tako pričalo i o Hariju Turtldouvu, ali i “Pavanam” (još primera alternativnih istorija), da bi se potom pričalo malo više o tački divergencije u Dikovom romanu – atentat na američkog predsednika Ruzvelta koji nije uspeo 1940. godine (u stvarnom svetu)… Kasnije se pričalo više o razlikama između serije i knjige, s tim što je najinteresantnije bilo odustajanje od “knjige”, u korist “filma”, kao metoda da se subverzivno deluje u svetu u kojem su Sile osovine pobedile.

Sve u svemu, široka, rasplinuta, inspirativna diskusija, koja je navela i pojedince da obećaju da će, posle svega ovog, pročitati knjigu. Seriju su mnogi započeli, ali slabo završili. Pošto ona nije okončana – radiće se i druga sezona, pitanje je da li će joj tako lako dati šansu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s