Antiutopija iz ličnog iskustva

Drugo predavanje u okviru Kluba 128 na Filološkom fakultetu bilo je posvećeno čuvenom Jegeniju Zamjatinu (po negovoj antiutopiji “Mi”) koju je održao profesor dr Aleksandar Ilić. No, kako je on imao prilike da živi u jednom “pokušaju utopije” (rođen je u Čehoslovačkoj 1945. godine), onda je i njegovo predavanje mnogo češće odlazilo u vode koje su se bavile političkim temama vezanim za totalitarizam, socijalizam, liberalizam.

Zamjatinova kritka kolektivizma

“Mi smo jedina od bivših socijalističkih zemalja koja nije raskrstila sa utopijom”, rekao je na početku svog predavanja Ilić kao uvod u priču o Zamjatinu. No, pre toga je morao da podseti na to da su utopije stvarali filozofi i proroci, a kritikovali pisci. Platon je bio prvi u pokušaju stvaranja idealne države “u kojoj su pesnici proterani”. Upravo se to, kako je dr Ilić naglasio, desilo Zamjatinu.

Ovaj ruski pisac je najčuveniji po svom romanu “Mi”, iz 1920. godine, ali za njega nije mogao da nađe izdavača u SSSR-u. Sam pisac je postao predmet napada, pa je 1931. godine tražio da ode iz idealne države, i što je interesantno, to je i dobio. Tako je Zamjatin u svojoj zemlji dobio ono što i pesnici kod Platona.

Njegov roman se zasniva na napetosti između želje stvaranja jednog novog društva i vapaja pojedinca. U toj kritici kolektivizma na jednoj i pojedinca na drugoj strani, nalazi se šizofrena situacija, što je karakteristično za totalitarne režime (s jedne strane se radi za dobrobit društva, dok pojedinac ne prihvata kolektivitet). Tu kontradiktornost koju je Zamjatin prikazao u Gogoljevskoj tradiciji – to je ujedno i njegov najveći doprinos.

U nastavku predavanja dr Ilić se osvrnuo na pitanje: Ko je najbolji Zamjatinov učenik? Naravno, reč je o Džordžu Orvelu i njegovoj “1984” gde je on precizirao mnoge stvari koje Zamjatin u delu “Mi” postavlja. Inače, naglašeno je da su tako i utopije, jednako kao i antiutopije, zastrašujuće.

Kasnije je cela priča otišla daleko više u vode politike, da bi se u zaključku istaklo sledeće: “Kako se spasiti od Zamjatina, od Orvela? Jedini spas je – demokratija”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s