Zamjatin u Klubu 128!

Klub 128 nastavlja sa predavanjima u okviru svog novog ciklusa “Distopijski književni klasici”.

Drugo predavanje u okviru ciklusa, pod nazivom “Zamjatinova kritika kolektivizma”, održaće se u četvrtak, 31. marta, u 20h, u slušaonici 128 Filološkog fakulteta u Beogradu. Predavač dr Aleksandar Ilić govoriće o Zamjatinovom romanu “Mi”.

“Filozofi socijalnog inženjeringa su od Platona do Marksa zastupali utopijske projekte. Pisci su ih nasuprot tome kritički osvetljavali u svojim antiutopijama. Među njima značajno mesto zauzima i ruski pisac Jevgenij Zamjatin koji je u romanu ‘Mi’ ukazao na opasnost povezivanja totalitarne vlasti sa izumima tehnološke civilizacije. Zamjatinova opomena i danas je aktuelna.” (Aleksandar Ilić)

Beleška o predavaču:
Aleksandar Ilić rođen je 1945. godine, u tadašnjoj Čehoslovačkoj – danas Češka Republika. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu na kojoj je predavao do penzionisanja. Bio je urednik kulturne rubrike lista “Student” 1968. godine; godine 1969. bio je glavni urednik <crne serije> “Studenta”. Godine 1970. i 1971. bio je glavni urednik časopisa “Vidici” i za to vreme zaradio tri sudske zabrane istog časopisa. Početkom devedesetih godina bio je prvi glavni urednik prvog opozicionog lista u Srbiji, obnovljene “Demokratije”, i član Glavnog i Izvršnog odbora Demokratske stranke. Danas je ponovo vanpartijac. Objavio je zbirke kritika i ogleda “Na dobrovoljnom radu” (2000.) o srpskoj disidentskoj književnosti, “Izgnana književnost” (2000.) o češkim, poljskim i ruskim piscima; studije “Poetizam” (2000.) i “Kavez i slavuj” (2009.) o češkoj umetničkoj avangardi i njenoj kobnoj povezanosti sa totalitarnim utopijskim projektima marksizma-lenjinizma, “Od forme do strukture” (2010.) o Ruskom formalizmu i Češkom strukturalizmu. Preveo je sa češkog brojne književne studije, romane i drame.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s