Dan "Zone sumraka"

Ljubitelji “Zone sumraka” danas širom sveta obeležavaju dan jedne od najpopularnijih naučno- fantastičnih TV serija, prvi put emitovane 1959. godine.

Seriju je osmislio, napisao i učestvovao kao narator televizijski producent Rod Serling, a “Zona sumraka” bila je karakteristična po jezivoj muzici i misterioznim, neobjašnjivim pojavama, svaka epizoda sadržala je fantaziju, dramu, psihološku fikciju, naučnu fantastiku, napetost i užas.

Serija je premijerno prikazana 1. oktobra 1959, a do 1964. emitovano je 156 crno-belih epizoda, koje su za mnoge zaljubljenike dosta bolje od epizoda u koloru, koje su se prikazivale od 1985. do 1989. U tom periodu “Zone sumraka” u boji, prikazano je 110 epizoda, a serija je startovala ponovo i 2002., ali ne sa velikim uspehom i svega je trajala 44 epizode.

“Zona sumraka” tokom godina stekla je veliku i odanu publiku, a glumačku karijeru u njoj počeli su i veoma poznati Bert Rejnolds, Leonard Nimoj, Vilijam Šatner.

Zanimljivo je da proglašeni Dan serije, 11. maj, nema nikakvo uporište u istorijatu serije, niti je vezan za rođenje ili smrt njenog autora, a na internetu postoji dosta predloga kako proslaviti dan “Zone sumraka”- gledati ponovo omiljene epizode, naći nekoga ko nikada nije gledao seriju i upoznati ga sa njom, igrati društvene igre i kvizove, a postoje i recepti za koktel “Zona sumraka”, dok je na velikom portalu Jahu, u čast serije, otvorena anketa “Koja je najbolja epizoda”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s