Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Palisade i čarodi: Asteriks na srpski način

Najnovija tribina Društva ljubitelja fantstike “Lazar Komarčić” bila je posvećena promociji zbirke priča “Palisade i čadori” Tihomira Jovanovića. Zbog bolesti najavljeni moderator Žarko Milićević nije bio tu, ali ga je odlično zamenio Miloš Cvetković.

Milos i Tika Palisade i cadori

“Palisade i čadori” su zbirka priča koja asocira na Asteriksa i Obeliksa. Ovde imamo jedno srpsko selo koje je poslednje nepokoreno od strane Turaka. To je bio Tihomirov odgovor na prvo Miloševo pitanje, a ubrzo je usledilo pojašnjenje: “Ovo je krenulo sasvim slučajno. Imao sam par priča na ovu temu a onda su me terali da napišem još i tako je došlo do 12 priča koje su u zbirci”, dodao je Jovanović, koji je imao i brojne druge priče, ali je odlučio da ipak krene u objavljivanje tematske zbirke.

Pored omaža Asteriksu i Obeliksu, u samoj temi, ima i drugih stvari koje će čitaoci prepoznati. Pre svega tu su naslovi priča – omaži raznim filmovima, dok sama koncepcija dela podseća na Pračeta, kao i fusnote, a tu su i razni likovi koji su već viđeni u svetu filma, književnosti, stripa…

Osnova u svim pričama je fantastika, mada ima i pomalo horora, putovanja kroz vreme i prostor. Iako je priča smeštena na domaće prostore, autor se nije držao istorije. “Ne određuje se ni tačno vreme u kojem su priče smeštene. Zna se samo da je to vreme između Kraljevića Marka i Karađorđa”, dodaje Jovanović i naglašava da se malo autora u fantastici bavi humorom i satirom. Pošto je od naših pisaca to radio Ljubomir Damnjanović, a on je bio prijatelj sa Jovanovićem, moguće da je ovo bila neka podsvesna uzrokovanost. Doduše, Jovanović već sprema novu zbirku sa pričama koje će se kretati između “Alan Forda i Dosijea X”, tako da i tu treba očekivati dosta zabave.

Inače, prva priča iz ovog ciklusa je objavljena u časopisa Omaji, par narednih u fanzin-almanahu Terra, a ostale se prvi put predstavljaju u samoj zbirci. Pisanje je trajalo skoro tri godine. Inače, ne moraju sve priče da se čitaju redom kojim su postavljene u knjizi, mada postoje neke koje jesu “vezane”. Interesantno je da poslednju priču možete pročitati kao prvu jer ona otkriva “kako je sve počelo”.

Za kraj priređena je i degustacija “čarobnog napitka” kojeg konzumiraju stanonvici “nepokorenog sela”.

Baba Mandin carobni napitak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s