"Tolkindan" u znaku "Vorkrafta"

Beogradska organizacija Valinor je poznata po svom “Tolkinfestu”, ali je sada priredila jednodnevni “Tolkindan” posvećen “Vorkraftu”, čuvenoj multiplejer igri koja je sada stigla uspešno i u svet filma. Bogat program u Reksu, koji je u petak trajao od 15 do 21, imao je “za svakoga po nešto” – od mališana koji su recitovali pesme iz Tolkinovih dela, preko raznih igračkih skupina, kviza, kospleja ali i tribina.

Moderan ples Tolkindan

Prva je imala naslov “Mitologija u službi književnosti i razvoj fantastike u regionu”, a sastojala se iz dva dela – Ljubica Dolašević je prvo razgovarala sa Ivanom Mratinkovićem koji je predstavio novi sajt “Autostoperski vodič kroz fantastiku”, kojeg je pokrenuo Kristijan Šarac, a koji sada već ima 22 saradnika. Uz uobičajene žanrove (SF, horor, epska fantastika), tu je i “stvaran svet” koji se bavi stvarima kao što je “Tolkindan”, a postoji i deo namenjen onima koji bi da pišu. Kada je reč o saradnji, otvoreni su za sve uz jedan uslov – tekst mora da bude pismen i gramatički ispravan, tako da zanteresovane očekuje saradnja sa njihovim lektorom i korektorom.

Ljubica i Ivan na Tolkindanu

Druženje je potom nastavljeno sa piscem Nenadom Gajićem, koji je došao sa svojim novim romanom “Bajka nad bajkama: Dva cara”. No, pošto je on još na jednom od ranijih “Tolkinfestova” predstavio svoju “Slovensku mitologiju”, priča je krenula i od te knjige, pa preko naših običaja koji vuku korene iz paganskih vremena (prenošenje mlade preko praga je jedan od njih). Kada je reč o “Bajci nad bajkama”, Nenad kaže da je imao ideju da piše fantastiku vezanu za nas, a pored mitologije, jedna od inspiracija je bila i epika – tekst o našim narodnim pesmama sa “skrivenim motivima”, tačnije temama koje su za nas nepoznate a postoje u pesmama. Specifičnost, dakle, “Bajke nad bajkama” je upravo u tome, korišćenju delova narodnih pesama i priča, koje su ukomponovane u sam tekst. “Zbog toga detalje mogu da znaju svi, ali celinu samo ja”, kaže Gajić, koji planira da napiše i treći deo “Bajke nad bajkama”.

Ljubica i Nenad na Tolkindanu

Druga tribina “Srednja zemlja u susret Azerotu” (upoređivanje rasa između ovih svetova, analiza filma “Vokraft – početak”) je kao goste imala Tijanu Brdarić i Mateju Lazarevića, posvećenike same igre, koji su govorili o razlikama između Tolkinovog i “Vorkraft” sveta. Sama igra je od 1994. godine, kada je debitovala, dobila brojne fanove, a i film odlično prolazi – u Srbiji ga je videlo već više od 50.000 ljudi.

Mateja je govorio o razlici između Tolkinovih i “Vorkraftovih” Orkova – kod Tolkina oni su rulja, u “Vorkraftu” postoji uređenje. U igračkom serijalu Orkovi su od malena učeni da se bore, dok se kod Tolkina to ne vidi. I, konačno, sam izgled im je različit – kod Tolkina postoji više vrsta.

Mateja i Tijana na Tolkindanu

Potom je usledila priča o vilenjacima. Iako su oni više slični, nego različiti, u Srednjoj zemlji odnosno Azerotu, ipak je Tijana napravila distinkciju. Najviše je fokusa bilo na najt-elfovima, koji su najrazličitiji od svih elfova, pošto su visoki, imaju naglašenu muskulaturu i plavu boju kože, dok su apostrofirani i haj-elfovi koji predstavljaju vilenjačku elitu.

Na kraju se priča i dotakle samog filma – prvih impresija koji su se ispostavili kao pozitivni. Mateja je rekao da je “prestajao” ceo film i da je potpuno ispuno očekivanja, dok je Tijana plakala i naglasila kako je film uspeo da “potpuno oživi likove”.

Mobilni u akciji na Tolkindanu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s