SCI&FI predstavio nove brojeve svojih fanzina

Beogradsko udruženje fanova naučne fantastike SCI&FI je predstavilo nove brojeve svojih fanzina, pred letnju pauzu. Izašli su Terra broj 20 i SF Portal brojevi 23 i 24. O njima su govorili Svetislav Filipović Filip, predsednik društva i urednik Terre, i Tihomir Jovanović Tika, potpredsednik društva i urednik SF Portala.

Filip i Tika na 33 stepena

Prvo je Filipović podsetio da je svaka četvrta Terra – specijal (broj 4 je bio posvećen Zvezdanim stazama, broj 8 vanzemaljcima i NLO-ima, broj 12 graničnim oblastima i broj 16 hororu), tako da je broj 20 posvećen fenteziju. Tu je, neizostavan, Tolkin, ali i tekstovi o bajkama i najširem spektru fantastičnih tema, uz nekoliko priča i strip o Erliku od Melinbonea. Uz svaki specijal Terre ide i poseban dodatak, a ovoga puta to je Tolkinov rečnik, u skraćenoj verziji na 70-tak strana (original ima 120, ali su izbačena neka ponavljanja).

Sledeća Terra je “uobičajeni” broj, koji će izaći u decembru, a naredna dva broja – predviđena za 2017. godinu, su već 60-70% spremni. Pošto su u SCI&FI-ju tako vredni, onda su odlučili da urade još dva projekta – jedan je, delimično, očekivan. Pre dve godine objavili su zbirku priča Regia Fantastica, a sada hoće da to ponove – dakle druga zbirka sa delima autora iz svih ex-YU republika. Već im je polovina pozvanih pisaca iz regiona potvrdilo učešće, a razlika je u tome što nova zbirka neće imati samo priče već i teorijske radove. Takođe, urednik prve je bio Svetislav FIlipović, koji će sada uraditi korice knjige, dok je urednik Tihomir Jovanović.

Drugi projekat je i dalje delimično misteriozan – početak je informacija da je u Vranju, još pre pola veka, postojalo udruženje ljubitelja naučne fantastike! Od te informacije su počeli članovi SCI&FI-ja da pokušavaju da istraže celu priču koja sada već ima konture – vezano je za jednu Čehinju koja je u Novom Sadu napravila dva društva ljubitelja fantastike, pa potom prešla u Vranje. Projekat će se zvati “Od Češke do Vranja”, već je stupljeno u kontakt sa ambasadom Češke, koja bi trebalo da pomogne, a moguće je da će cela priča biti objavljena sledeće godine.

Tihomir Jovanović je potom predstavio dva nova SF Portala. Broj 23 je posvećen stvaralaštvu Vladimira Nazora – nekada pristunom u školskoj lektiri. Čovek koji je dosta pisao priče sa elementima fantastike u svom ranom stvaralaštvu. Ovde je predstavljen pričama “Crveni tank” i “Svjetionik”, kao i ostvarenjima – Veli Jože i Priča o kralju Albusu.

Kada je rep o SF Portalu 24 on je posvećen Luisu Kerolu, čoveku koji je bio i matematičar, bavio se fotografijom ali i bio anglikanski sveštenik. Naravno, najpoznatiji je po “Alisi u zemlji čuda”, ali ovde je prikazan pesmom “Moja vila” i delom romana “Silvija i Bruno” (poglavlje o ljudima na Mesecu). Na kraju je dat i strip “Alisa u svetu buba”.

Broj 25 izlazi u septembru, pred salon stripa u SKC-u, i posvećen je američkom strip crtaču Raselu Maningu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s