Dilan Dog slavi rođendan u Kragujevcu

KragujevacComicCon ove godine se održava od 1. do 3. jula i okupiće najveće domaće strip umetnike, kao i neka od najznačajnijih italijanskih imena iz ove oblasti.

Autor plakate je Marko Somborac

Superstar devete umetnosti u ovom delu Evrope Igor Kordej sa suprugom, takođe strip autorkom, Janom Adamović biće gost Kragujevca. Takođe, trenutno najjčitaniji srpski pisac i strip scenarista Dejan Stojiljković, kao i najtiražniji autor novinskog stripa u Srbiji, Marko Somborac dolaze na šestu konferenciju stripa u Kragujevcu. Na spisku gostiju je i Zoran Đukanović, najpoznatiji kritičar i teoretičar stripa u bivšoj Jugoslaviji, ali i autori iz Italije, Paolo Barbato, Lola Airaghi i Klaudio Ćiaveroti.

Plakat Sabahudina Muranović Muran

Komunikacija sa posetiocima i privlačenje tkz. ne-publike je i ove godine jedan od glavnih ciljeva konferencije, i s tim u vezi su organizovani nagradni konkursi za najbolje ilustracije Dilana Doga i Morgana Losta (najbolji radovi će javno biti izloženi u nedelju kada će se dodeliti i nagrade), kao i rođendanska žurka Dilana Doga.

Ovogodišnja konferencija zadržava prepoznatljiv repertoar koji obuhvata izložbe, tribine, časove crtanja, izložbeno-prodajnu berzu stripa, i prezentaciju novih izdanja. Ono po čemu će se razlikovati od prethodnih je, svakako, način i mesto održavanja. Đački trg, javni prostor ispred Prve kragujevačke gimnazije biće domaćin svim dešavanjima, uz izložbe u obližnjem Domu omladine i turnir u stono-strateškim igrama koji će se održati u samoj gimnaziji.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s