Spilberg krahirao sa "Velikim dobroćudnim džinom"

“Veliki dobroćudni džin”, fantazija za celu porodicu reditelja Stivena Spilberga i scenaristkinje filma “E. T. vanzemaljac”, pritom adaptacija popularnog romana Roalda Dala, po svim navedenim kriterijumima je obećavao uspeh. Međutim, po merilu neprikosnovenom za Holivud – uspehu na bioskopskim blagajnama – ova dečja avantura (koja je početkom meseca stigla i u naše bioskope) predstavlja totalni fijasko.

“Džin” nije uspeo da povrati ni mali deo uloženog budžeta od oko 160 miliona dolara (bez marketinških troškova) i već sada slovi za jedan od najvećih filmskih promašaja. Sa zaradom od svega 40-ak miliona dolara, mnogi kritičari se pitaju nije li slavni oskarovac počeo da gubi “njuh” za blokbastere i magiju koja mu je omogućavala da decenijama gospodari boks-ofis listama.

Na ekranizaciju “Velikog dobroćudnog džina” reditelj je čekao tri decenije, u želji da Dalov čarobni svet džinova predstavi onako kako ga je zamislio. Postavka priče “Džina” u suštini je ista kao i kod megahita “E. T. vanzemaljac”: usamljeno dete i posetilac “druge vrste” iz nepoznatog sveta. Pa ipak, u međuvremenu se nešto desilo, ili sa Spilbergovim pristupom, ili sa samom publikom.

Objašnjenja koja se nude za neuspeh su raznovrsna: od toga da, bez velikih zvezda, samo Spilbergovo ime nije dovoljno za prodaju karata, do toga da jednostavno – nije ponudio dovoljno spektakla… Za treće je pak odgovor prosto u generacijskom raskoraku – činjenici da poklonici Dalove knjige još nemaju decu “bioskopskog uzrasta”.

Još otkad je prvi put, pre više od četiri decenije, osvojio bioskope, prestravivši publiku “Ajkulom”, Spilberg važi za neprikosnovenog tvorca blokbastera. U to vreme, sredinom sedamdesetih, kada su holivudski reditelji mahom nudili male, intimistički intonirne priče i poglede na društvo, politiku, kriminal (poput hita iz istog doba “Let iznad kukavičjeg gnezda”), ovaj reditelj je krenuo u suprotnom smeru. Maksimalistički pristup i spektakl postali su sinonim za Spilbergovo ime.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s