POLITIKA: Domaća video-igra skupila više od 40.000 evra na „Kikstarteru”

Postapokaliptična pustolovina „Kolumne” prva je video-igra iz Srbije koja je uspešno prikupila novac na globalnoj platformi „Kikstarter”. Prošle sedmice na račun ove kampanje leglo je 41.807 evra.

Jovan Vesić, Jelena Miletić i Bojan Brankov iz studija „Moonburnt” prethodne tri godine su u slobodno vreme radili na igri koja gejmere vodi u svet posle ekološke katastrofe. Novac su tražili da bi u narednom periodu mogli da joj posvete puno radno vreme, a ljudima iz celog sveta očigledno se svidelo ono što su videli u demo verziji.

„Trudili smo se da stranica kampanje što bolje približi potencijalnim igračima ono što mislimo da našu igru čini zanimljivom, a to su upečatljiva grafika, koncept retrokauzalnosti i svet bogat istorijom i lokacijama koje će imati priliku da istraže”, istakao je za „Politiku” Jovan Vesić, zadužen za pisanje priče i zagonetki.

Autori srpske igre o korupciji i intrigama, pod originalnim nazivom „Columnae: A past under construction”, inspiraciju su našli u realnosti. U svetu razorenom ekološkom katastrofom država je raspisala tender za projekat kojim bi se rešio problem zagađenosti. Pobedio je predlog za izgradnju džinovske strukture koja bi na vrhu držala Deus, rajsku naseobinu dostupnu svima. Međutim, iako je projekat finansiran javnim sredstvima, nakon niza kontroverznih situacija ispostavilo se da će samo najbogatiji imati pristup ovom gradu u oblacima, dok je običan svet ostavljen da se snalazi. Glavni lik iz igre ima pred sobom različite odluke, od ličnih moralnih do političkih. Zahvaljujući nelinearnoj priči, igrači će više puta moći da igraju i da priča svaki put bude drugačija.

„Kolumne” su drugačija vrsta zabave od trenutno najpopularnijih naslova. Zahtevaju strpljenje u rešavanju zagonetki i volju za čitanjem veće količine teksta nego što je to uobičajeno u nekim drugim tipovima igara. Ipak, iako igra nije akciona i fokus nije eksplicitna simulacija nasilja, to ne znači da se ne bavi ovim pitanjem.

– Naprotiv, nasilje raznih vrsta jeste među glavnim temama kojima se bavimo, bilo da je ono izazvano klasnom borbom, tradicijom, ličnim interesima, kulturološkim razlikama ili nečim drugim – naveo je Vesić, inače diplomirani filozof.

Studio je sakupio skoro 2.000 evra više od traženih 40.000. Igru je podržalo više od 1.000 korisnika od kojih je četvoro uložilo po 2.000 evra za projekat koji bi trebalo da bude završen do kraja 2018. godine. Autori smatraju da je više faktora potrebno za uspeh na „Kikstarteru”. Između ostalog da ljudi poveruju da je projekat dobar i da neće biti prevareni.

– Voleli bismo da možemo da kažemo kako su ključni bili naša velika posvećenost projektu i kvalitet igre, ali iako su ove dve stvari svakako neophodne, postoje mnogi faktori koji su uticali da kampanja uspe. Veliku ulogu igraju i sreća, medijska pokrivenost, kao i broj relevantnih i uticajnih individua koje neku kampanju pomenu u pravom trenutku, pravoj publici i na pravi način. U nekim od ovih aspekata prošli smo bolje, a u nekima i ne toliko dobro, tako da i dalje ne bismo davali sebi pravo da delimo savete drugima kako voditi kampanju – zaključio je Jovan Vesić.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s