Zabavni park za seksualno iživljavanje – “Westworld”

Jedna od najiščekivanijih novih serija na HBO, naučnofantastična drama “Westworld”, nije ni počela da se prikazuje a već se oko nje podigla prašina.

Evan Rejčel Vud - Westworld

Delimično zasnovana na istoimenom filmu Majkla Krajtona iz 1973, serija se bavi ultrarealističnim zabavnim parkom dr Roberta Forda (Entoni Hopkins) u kome su glavna atrakcija robovi sa ljudskim karakteristikama sa kojima posetioci mogu da ostvare svoje najekstremnije želje. Uz Hopkinsa igraju Ed Haris, Tendi Njuton, Džejms Marsden, Evan Rejčel Vud, Ben Barns, Rodrigo Santoro, Džefri Rajt i drugi, kreatori su Džonatan Nolan i Lisa Džoj a producent Džej Džej Ejbrams.

Nolan je rekao da je serija „analiza čovekove prirode iz dva suprotna ugla – sintetičkih domaćina i ljudskih gostiju“, dok je Lisa Džoj dodala da to nije više naučna fantastika već „naučni fakat“, s obzirom na to da naučnici trenutno rade na stvaranju mašina sa veštačkom inteligencijom.

Entoni Hopkins i Džefri Rajt

Novinari koji su imali prilike da vide prve dve epizode serije kritikovali su ih zbog seksualnog nasilja nad ženama. “Holivud riporter” opisao je jednu spornu scenu u kojoj zlikovac (Ed Haris) odvlači za kosu ženskog robota (Evan Rejčel Vud) u šumu da bi je silovao.

– Serija se bavi ljudskom prirodom: njenim najboljim stranama poput roditeljske i romantične ljubavi, ali i onim najgorim, kao što je (seksualno) nasilje. Nažalost, ono je deo ljudske istorije od njenog nastanka – istakla je Lisa Džoj.

– Silovanje je bila jedna od situacija koju smo morali da obradimo. I shvatili smo je vrlo ozbiljno. Nipošto nismo hteli da glorifikujemo bilo koji zločin, već da ustanovimo šta ga takvim čini i kakve posledice ostavlja na žrtve – objasnila je Džoj.

Tendi Njuton

HBO mnogo očekuje od ove skupe i ambiciozne produkcije, pre svega da popuni prazninu koja će nastati nakon završetka “Igre prestola” sledeće godine.

No, izgleda da će “Westworld” otići i korak dalje. U pozivu na audiciju za statiste kriterijumi su bili da pristaju na potpunu golotinju i grafičke seksualne scene: dodirivanje tuđih genitalija, farbanje sopstvenih, simulaciju oralnog i ručnog seksa, hodanje četvoronoške i jahanje drugih nagih osoba… Neki statisti su rekli da nikada ranije nisu dobili ovakve zahteve, koji se graniče sa eksploatisanjem.

Publika će moći da dâ svoj sud od 2. oktobra, kada će biti emitovana prva od 10 za sada snimljenih epizoda.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s