Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”: Program za septembar 2016.

Redovni sastanci Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” održavaju se svakog ponedeljka u Tribinskoj sali (I sprat, pored Američkog kutka) Dom omladine, od 19 sati (u periodu septembar-jun). Posle letnje pauze druženje se nastavlja. Program za septembar:

LK

05.09. Skupština društva

Novu sezonu počinjemo redovnom skupštinom Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“. Članovi sadašnji i budući bi valjalo da naiđu da pričamo o radu Društva u narednom periodu. Pred nama je nova tribinska sezona, ranije najavljivana promena uredništva sajta Emitor, novi Beokon, nove knjige…

12.09. Priče sa oblaka Tamare Lujak

Tamara Lujak je svuda! Piše kratke priče, aforizme, haiku, prikaze, i saradnik je ogromnog broja književnih časopisa, fanzina, portala, sajtova. Pored mnoštva zbirki u kojima učestvuje prozom i poezijom, ima dve samostalne knjige proze: „Vilina planina“ (2006) i „Priče sa oblaka“ (2016), a uredila je i priredila preko deset izdanja, među njima i leksikon pojmova vezanih za svet strave i užasa „Rečnik straha“, izbor bajki o čudovištima „Kako se plaše deca“, zbirku (naučno)fantastične haige „Putokaz vremena“, antologiju (naučno)fantastične haiku poezije „Kapija sna“, …

Povod za gostovanje je njena nova knjiga „Priče sa oblaka‚ili genealogija neba“ (Presing, 2016)

“Spisateljica se u zbirci upustila u maštovitu potragu za korenima nastanka vetra, snega, oblaka…, za pitanjima kao što je Zašto je sunce ponekad crveno – i dala i te kako zanimljive književne odgovore na postavljene zagonetke. Svaki pojam je jedna priča, svako pitanje je svojevrsni prozni eksperiment. Tamara Lujak nas vodi kroz svet mašte i naslaga fantazije, među starogrčke bogove, mitologiju, koristeći ih da na svojevrstan način da odgovore na realne sile prirode. Knjiga za decu i odrasle.”

Učestvuju: Tamara Lujak, Predrag Milojević (Presing). Moderator: Žarko Milićević

19.09. Rezultati konkursa za sf/f/horor/itd priču “Anomalija” #3

U decembru 2015. je po izlasku druge Anomalije raspisan novi konkurs za priču. Od pristiglih radova propozicije je ispunilo 68 priča.

Žiri u sastavu: Miodrag Milovanović, dr Tijana Tropin, Bojan Butković, Andrea Stojanović, Milena Dasukidis, Pavle Zelić, Ivana Nešić je uspešno preživeo većinu pristiglih proznih uradaka i bodovima obdario svoje favorite. Na tribini će se saznati koji su bili najzapaženiji radovi (po dobru ili zlu), a urednik Miloš Cvetković će objaviti sadržaj same zbirke, tj koji će naslovi biti uvršteni.

Počinje rad na pripremi knjige, koja će se pojaviti za novembarski Beokon.

26.09. Fantastična čitaonica: “Uprooted” Naomi Nogik

Fantastična čitaonica se nastavlja posle dvomesečne letnje pauze, na kojoj smo svi naravno svejedno nešto čitali, jer ne možemo drugačije.

Sezonu počinjemo knjigom koja je autorki Naomi Novik donela Nebulu, Lokus za najbolji roman epske™ fantastike i nagradu Mitopoetskog društva. Takođe je bitno – za razliku od ostalih dela autorke nema nastavak (za sad) i nije iz serijala „Temerer“ od devet+ knjiga.

„Šta god da si čula po drugim selima — ne jede naš Zmaj te devojke koje odnese. Jave se one ponekad, po prolaznicima koji se zadese. Pričaju ljudi o nama kao da prinosimo ljudske žrtve, i kao da je ono pravi zmaj. Ništa to nije tako: jeste on volšebnik i jeste besmrtan, ali i dalje je čovek, i naši bi se očevi nadigli i zatukli ga kad bi jeo jednu od nas svakih deset godina. Štiti on nas od Šume, i na tome smo mu zahvalni, ali neka hvala.“

Anješka voli svoj dom u dolini, tiho seoce, svetle šume i blistavu reku. Ali izopačena Šuma je blizu, puna zlonamerne sile, i njena se senka se pruža preko Anješkinog života.

Anješkin se narod uzda u surog volšebnika koga zovu Zmaj da ih čuva od silne Šume. Za tu uslugu on naplaćuje užasnu cenu: jednu devojku uzima da ga služi na svakih deset godina, što je sudba skoro pa užasna kao i gubljenje u Šumi.

Sledeći izbor se primiče, i Anješka se plaši. Ona zna, svi već znaju, da će Zmaj uzeti Kasju: lepu, milu, hrabru Kasju, koja je sve što Anješka nije, i nadraža joj je prijateljica ne celome svetu. I tome pomoći nema.

Anješka se plaši, ali pogrešno. Zmaj kada dođe, neće uzeti Kasju.

Naomi Novik je studirala književnost i programiranje. Tokom rada na dizajnu igre Neverwinter Nights: Shadow of Undrentide shvatila je da će joj tastatura ipak bolje služiti za pisanje romana. Voli istoriju, naročito period Napoleonovih ratova što je istraživala kroz serijal „Temerer“, alt-istorijsku epsku fantastiku u svetu Komonvelta – sa zmajevima. „Uprooted“ („Presađena“ ?) nas vodi u sasvim drugačiji svet slovenske mitologije, folklora i bajke.

Moderator: Bojan Butković

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s