Počinje "Dead Lake 2" festival

Dead Lake 2: Povratak horora i vina, otvoriće svečano u sredu 7. septembra u 20 časova u bioskopu Abazija kraj jezera Palić holivudska zvezda u usponu Natalie Burn (Mehaničar 2, Plaćenici 3, Mamula), a odmah nakon toga biće prikazan njen film „Strmina” kao prvo ostvarenje u takmičarskom programu.

Dead Lake 2: Povratak horora i vina, koji se održava od 7. do 11. septembra pod sloganom „Hell Of A Festival!” (Pakleno dobar festival), predstaviće intrigantan presek najznačajnijih dugometražnih ostvarenja horor žanra iz celog sveta, od kojih će većina biti premijerno prikazana u Srbiji, a fokus ovogodišnjeg festivala je na regionalnim filmovima.

Biće prikazano 13 ostvarenja, 8 u tamičarskom i 5 u revijalnom segmentu, a žiri koji će proglasiti najbolji film, dobitnika nagrade Haron, radiće u sastavu: Miko Aroma, direktor festivala Night Visions iz Helsinkija, zatim Tomaž Horvat, direktor festivala Grošmann i Dejan Zečević, renomirani domaći reditelj.

Van konkurencije biće prikazan “Procep” u režiji Dejana Zečevića, prvi srpski naučnofantastični film u kome igraju Ken Fori, Katarina Čas, Dragan Mićanović, Denis Murić.

Na programu će biti i domaća horor drama “Otvorena” Momira Miloševića, kao i slovenačko ostvarenje “Idila” Tomaža Gorkiča koje prati ekipu čiji se modni foto-šuting u idiličnom planinskom krajoliku pretvara u stravičnu borbu za goli život.

Publiku očekuje premijerno i britanski film “Nina zauvek” o devojci koja nakon smrti oživljava i proganja bivšeg dečka i njegovu novu devojku, kao i srpska premijera pobednika slovenačkog festivala “Grošmann” – meksički film “Sćerzo Diabolico” o dosadnom i isfrustriranom računovodji koji odlučuje da kidnapuje tinejdžerku koja će postati njegova najgora noćna mora.

Tu je i američki “Drugo zlo” o porodici koja želi da oslobodi kuću od zla koje ju je zaposelo, zatim moderan psihološki triler sa skandinavskim senzibilitetom “Sensoria”, britanski “Lekcija” o nastavniku koji odluči da otme dva delikventa da bi ih “naučio pameti”, zatim “Devojka na fotografijama” (SAD) i “Koliba straha” o studentima koji za vikend odlaze u šumu kako bi proslavili završetak školske godine i bivaju izloženi smrtonosnom virusu koji ih vrlo brzo ubija.

Festival će zatvoriti američko ostvarenje “Vizije” o mladom bračnom paru koji se seli u naizgled idilično imanje sa vinogradima u Kaliforniji, gde glavna junakinja doživljava zastrašujuće vizije.

U pitanju je novi film Kevina Greuterta, reditelja horor blokbastera “Saw 3D”, u produkciji kuće

“Blumhouse”, koja je radila najveće horor hitove poslednje decenije, kao što su “Paranormalna aktivnost”, “Sinister” i “Insidious”.

PROGRAM FESTIVALA:

SREDA 07.09. (bioskop Abazija, pojedinačna karta 100 dinara, dnevna 150)

20.00 “Strmina” (2016) – takmičarski program

22.00 “Zle vizije” (2015)

ČETVRTAK 08.09.

18.00 Festival horror & fantasy filma Hrizantema – selekcija kratkih filmova

20.00 “Idila” (2015) – takmičarski program

22.00 “Scherzo Diabolico” (2015) – takmičarski program

00.00 “Drugo zlo” (2016) – takmičarski program

PETAK 09.09.

18.00 Festival srpskog filma fantastike – selekcija kratkih filmova

20.00 “Nina zauvek” (2015) – takmičarski program

22.00 “Otvorena” (2015) – takmičarski program

00.00 “Koliba straha” (2016)

SUBOTA 10.09.

18.00 Bela Lugoši retrospektiva

20.00 “Lekcija” (2015) – takmičarski program

22.00 “Sensoria” (2015) – takmičarski program

00.00 GIfest @ Dead Lake – festival animiranih gifova

NEDELJA 11.09.

20.00 “Sveto mesto” – povodom nagrade Bela Lugoši

22.00 “Procep” (2016)

00.00 “Devojke na fotografijama” (2015)

Poznati srpski reditelj i scenarista Đorđe Kadijević prvi je dobitnik nagrade „Bela Lugoši”, koju Dead Lake festival dodeljuje za izuzetan doprinos horor umetnosti. Nagrada će biti uručena na zatvaranju festivala, 11. septembra, a iste večeri biće prikazan i film „Sveto mesto”, u kojem igraju Branka Pujić, Dragan Jovanović, Mira Banjac, Radoš Bajić i drugi. Pored reditelja Kadijevića, prisustvo projekciji najavili su i neki od glumaca iz filma.

Dead Lake je sa festivalima i producentima iz okruženja pokrenuo inicijativu Balkan Fantastic Cinema, pa će u nedelju, 11. septembra, od 14 časova u bioskopu Abazija biti održana konferencija na temu „Zajednički nastup i plasman regionalnih filmova u svetu”.

Izbor filmova sa predstojećeg Dead Lake festivala biće prikazan i u novobeogradskom bioskopu Fontana u periodu od 8. do 11. septembra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s