Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Priče sa oblaka Tamare Lujak

Tamara Lujak je u Društvu ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” od početka ovog milenjuma! Stoga je bilo više nego očekivano videti da će promocija njene najnovije zbirke priča “Priče sa oblaka” biti održana upravo na početku nove sezone druženja u Domu omladine. Sala je bila prepuna onih koji su, pored spisateljice, želeli da čuju šta će o Tamari i njenom radu imati da kažu poznati srpski pesnik i književnik Laza Lazić, kao i Žarko Milićević, predsednik LK i moderator večeri.

Zak Tamara i Laza Price sa oblaka promocija

“Priče sa oblaka” objavio je mladenovački “Presing”, ali zbog zdravstvenih problema nije mogao da dođe njihov najavljeni urednik Predrag Milojević. Na samom početku iskorišćena je prilika da se prozbori po neka reč i o drugim projektima koja je Tamara radila – leksikonu “Rečnik straha” i izboru bajki “Kako se plaše deca”.

Pojmovi strave i užasa čine “Rečnik straha”, a kako Tamara sama kaže: “Potrudila sam se da izađem iz kulturološkog sadržaja i da se okrenem pop-kulturi i drugim izvorima. Ponosna sam što sam ispratila i domaće pisce i njihov doprinos, generalna ideja je bila da to bude neka vrsta vodiča”. Inače, Tamara već radi na proširenju rečnika pošto je pronađeno obilje materijala na engleskom, tako da će proteći dosta vremena u prevođenju i sređivanju.

“Kako se plaše deca” je izbor bajki o čudovištima, i mogao bi se posmatrati kao svojevrsta nastavak “Rečnika straha”. “Ima oko stotinu bajki u knjizi, a ja sam ih pročitala najmanje deset puta više pripremajući je”, kaže ona uz napomenu da je to bio sladak ali i naporan posao.

Prva zbirka priča Tamare Lujak “Vilina planina” je objavljena 2006. godine, a druga “Priče sa oblaka” deset godina kasnije. Ipak na sledeću ne bi trebalo da se čeka tako dugo – najverovatnije stiže već sledeće godine.

“Izazov za ‘Priče sa oblaka’ je bio da se osavremene bajke, mada se i dalje držim nekih osnova. ‘Vilina planina’ je bliža izvornim bajkama pa su zato možda bile teže za čitanje. U ‘Pričama sa oblaka’ sam se trudila da izmislim novu mitologiju i stvorim nove priče. Naročito su mi bile interesantne vile-oblakinje, koje su naše, ali o kojima se ne zna mnogo”, kaže Tamara Lujak.

Pisac i pesnik Laza Lazić, koji je dosta stvarao za decu, govorio je na kraju o vrednostima Tamarinog spisateljskog rada, ističući ljubav kao glavnu osnovu knjige koja će biti interesantna kako i deci, ali i onima koji žele da dublje urone u priču i da otkriju bogatstvo referenci na najrazlitičije stvari iz sveta književnosti. “Ovo je SF. Deca u školama, na žalost, ne uče SF”, između ostalog rekao je Lazić, ali se osvrtao i na filozofiju pa i fiziku naglašavajući temu stvaranja kao jednu od onih koje se mogu naći u zbirci priča Tamare.

Na kraju večeri, pored odgovora na pitanja iz publike, Tamara Lujak je pročitala i priču “Kako je nastalo nebo”.

Tamara cita Price sa oblaka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s