Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Rezultati konkursa za priču Anomalija #3

Iako je na programu Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” bila priča o konkursu za SF/H/F priče “Anomalija 3”, nije se pojavilo mnogo pisaca, kako bi čuli šta o njihovim radovima imaju da kažu članovi žirija: Bojan Butković, Pavle Zelić, Miloš Cvetković (organizator), Ivana Nešić i Tijana Tropin.

Ziri Anomalije 3

Miloš Cvetković je prvo rekao da je na konkurs pristiglo 68 priča, što je nešto manje nego na prethodna dva konkursa (mada su promenjeni uslovi – umesto maksimalnih tri, slalo se do dve priče), a da je tačno polovina – 34, dobilo poene od strane petočlanog žirija (troje članova je odustalo zbog obaveza). Njegova napomena je bila da su, načelno, priče ujednačenije na ovom konkursu, te da će u narednoj zbirci biti objavljeno prvih 15, a najverovatnije još poneka, dok će neke svoje mesto naći u Emitoru. Takođe je primetio da je i ove godine pobednička priča bila “eksperimentalna”, što se pokazuje kao “dobitnička strategija”.

Zatim su članovi žirija (nije jedino bila priustna Milena Dasukidis), dali svoja okvirna viđenja konkursa, da bi se posle prešlo na pojedinačno predstavljanje priča.

Tijana Tropin je imala utisak sličan onom sa prethodnog konkursa. “Neke priče se odmah izdvoje kao neprihvatljive, dok su druge pismene a u srećnim okolnostima i žanrovski originalne”, istakla je ona.

Ivana Nešić je ranije učestvovala u žiriranju radova mlađih pisaca, tako da se ovde više oslanjala na lično čitalačko iskustvo. “Tematska raznovrsnost mi se svidela, što je prisutno i među nagrađenim pričama. Bilo je svega, od zombija (prošle godine hit su bili vampiri) preko apokalipsa… bilo bi lepo kada bi pisci bila hrabriji”, rekla je mlada spisateljica.

Bojan Butković je jedini bio u žiriju na sva tri konkursa “Anomalije” pa je prvo apostrofirao da mu je ovaj “najbolji”, iako polovina priča nije bila dobra, ipak je to, procentualno, bolje nego što je to bilo ranijih godina. Njegova napomena je bila da se većina priča, koje se dešavaju u Srbiji, zapravo dešava u Beogradu!

Pavle Zelić je nekada bio u žirijima konkursa Znaka sagite, pa je, iz te vizure, pohvali broj pristiglih priča, poredići i sa konkursima iz regiona (Hrvatska, BiH) gde je broj radova koji su u konkurenciji obično manji. “To je pokazatelj da je ovaj konkurs zaživeo i da je prepoznatljiv”, kaže pisac, kojega je najviše iritirao “nedostatak pravopisa”, što bi moglo da znači da sami pisci nisu dovoljno posvetili pažnje svojim radovima.

Zbirka “Anomalij 3” treba da se pojavi za Beokon (13. novembar), a tada bi trebao da bude raspisan i naredni konkurs.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s