14. Salon stripa u Beogradu: Prva nagrada za erotski strip o robotima

Najveći srpski festival stripa, po tradiciji i međunarodni, biće otvoren danas u 18 časova u Studentskom kulturnom centru. To je 14. Salon po redu, na kojem će se programi odvijati do nedelje, a izložbe trajati i duže.

Na otvaranju se, što je mnogima i najvažnije, dodeljuju nagrade. Neka priznanja su za minuli rad, a neka su vezana za konkretni internacionalni stripski konkurs, čiji stručni petočlani žiri su sada činili poznati srpski autori Željko Pahek (predsednik), Aleksandar Zograf, Boban – Geto Savić, Milan Miletić i Dragana Stojiljković. Zanimljivo je da je komisija odlučila da, između 325 autora iz 33 zemlje, prva nagrada, i to za kratak, uslovno erotski strip o robotima pripadne italijansko srpskom paru, scenaristi iz Rima Danijelu Đardiniju i striparki iz Niša Jeleni Đorđević.

Brojne su nagrade na Salonu stripa – oko 30. Na primer, specijalno priznanje za doprinos srpskom stripu je pripalo autoru Gradimiru Smuđi, najbolji izdavač domaćeg stripa je beogradski “System Comics”, a prevodnog novosadska “Čarobna knjiga”.

Gosti iz Engleske su Brajan i Meri Talbot. Ona je scenaristkinja, a on većinom crtač, ali i kompletan autor, na primer izvrsne NF-serije “Granvil”, nedavno u dve knjige objavljene kod, po mišljenju žirija prošlogodišnjeg Salona, najboljeg srpskog stripskog izdavača “Darkwood-a”. Iz Holandije stiže jedan od najboljih evropskih ilustratora Petar Meseldžija, iz Hrvatske striparka i animatorka Helena Klakočar, a sa polja animacije će nam i Andrijana Ružić, posle prošlogodišnje legendarne italijanske serije “Linea” Kavandolija, sada predstaviti “naslikanu muziku” Švajcarca Žorža Švicgebela.

Pre same dodele nagrada održaće se takmičenje u oponašanju kostima stripskih heroja (kosplej), za koje je zadužena Isidora Vlasak. Ne možemo da zaboravimo njenu prošlogodišnju kreaciju pogubne Otrovne Bršljanke (Poison Ivy) iz Betmena, a tu među publikom će se muvati i akteri iz “Zvezdanih ratova”, te još mnogi maskirani likovi. Apsolutno svaki stripski dekorisani posetilac je dobrodošao. Tu se, za manje upućene, radi, prvo, o najoriginalnijem izboru lika koji će se dočarati i, drugo, najbolje dočaranom liku ili pojmu iz sveta stripa.

Ulaz je besplatan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s