Balkanska "Igra prestola"?

Producent HBO konkursa istakao je, u razgovoru za Večernje novosti, šta bi bilo zanimljivo gledati na malim ekranima, a da potiče s prostora Balkana.

Najveća Srbija: Car Dušan 

“Nisam upoznat sa srpskom istorijom, ali zanimljiva mi je priča o vašoj čuvenoj dinastiji Nemanjić, čije se carstvo nekada graničilo sa Otomanskom imperijom. Ona bi mogla da posluži za balkansku ‘Igru prestola’. Pošaljite mi predlog scenarija!”, poručuje domaćim autorima jedan od “krivaca” za uspeh serije “Bordžije”, Stiv Metjuz, koji je trenutno na mestu izvršnog producenta za dramski razvoj HBO Evrope.

U ekskluzivnom razgovoru za “Večernje novosti”, povodom prvog konkursa HBO Adrije (traje do 15. novembra) putem koga lokalni autori mogu da prijave originalne scenarije za igranu seriju smeštenu na prostoru bivše Jugoslavije, Metjuz govori o njegovom značaju za domaće scenariste, kao i za regionalnu filmsku industriju i ekonomiju.

“Najveći doprinos je u mogućnosti da napišete scenario za projekat iz kog će stati tako značajna medijska kompanija kao što je HBO. Naša evropska produkcija polako počinje da razvija dokumentarni i dramski program u zemljama Balkana. U tome morate početi od prvog stepenika – scenarija. Plan nam je da i kod vas utemeljimo strategiju koju smo već usavršili širom Evrope. Pisanje scenarija samo je jedan deo tog projekta, a on obuhvata i režiju kao i produkciju. Otkrivanje i negovanje talenta naš je glavni zadatak.”

Kakav tip žanra biste voleli da vidite među dostavljenim radovima – istorijsku dramu, komediju, triler, horor…?

“Nije na nama da o tome odlučimo. Piscima prepuštamo izbor. Važno nam je da dobijemo originalnu ideju. Savetujemo pisce da izbegnu da kopiraju već viđeno. Podržavamo sve što nam se učini svežim, jedinstvenim i strastvenim. Budite svoji.”

Na pitanje šta misli da li će rijaliti nastaviti da bude popularniji format na ovim prostorima, rekao je:

“Mnogo se diskutuje o tome. Stiče se utisak da je interaktivan TV program budućnost medija, i da nam autori više nisu potrebni. Smatram da je to besmisleno. Uvek će biti potrebe za onima koji će nam pričati originalne priče. Romanopisci su najbolji dokaz za to. Možda će teme biti drugačije, ali poziv pripovedača najstariji je zanat na svetu”, zaključio je Metjuz za “Novosti”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s