Od danas u bioskopima “Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu”

Premijera filma „Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu“ zakazana je za 29. septembar u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center u 19.30h.

Foto: Promo

Ovo ostvarenje je zasnovano na istoimenom bestseleru, autora Ransoma Rigsa, a radnja filma prati Džejkoba Portmana, običnog tinejdžera koji je nakon misteriozne smrti svog dede bačen u fantastičan svet putovanja kroz vreme, jezivih fotografija i neke veoma čudnovate dece.

Scenario je napisala Džejn Goldman, koja je radila i film „X-Men: Prva klasa“, dok je reditelj Tim Barton.

Iako postoje razlike između romana i filma, Barton kaže da se izuzetno trudio da ostane veran originalu, a filmski producenti već govore da film dosta podseća na njegove ranije radove, kao što su „Edvard Makazoruki“ i „Bitlđus“. Prema mišljenju mnogih kritičara, niko ne bi realnije od Bartona mogao da napravi film sa gotskom tematikom, ravnotežom između natprirodnog i stvarnog i likovima koji se ne uklapaju u društvene norme. Tu su još i Ejsa Baterfild i Eva Grin, tako da ovaj film može biti najbolje ostvarenje kultnog reditelja poslednjih godina.

Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih činjenica o ovom filmu:

Foto: Promo

U romanima, Alma la Fej Peregrin tzv. „ptica”, je upravnica škole za čudnovatu decu. Opisana je kao aljkava, sredovečna žena, koja se oblači kao “viktorijanska usedelica”, sva u crnom. Ona je Imbrin, posebna vrsta čudnovatog koja može da se transformiše u pticu (u njenom slučaju Peregrin sokola) i manipuliše vremenom. Njen posao je da brine o čudnovatoj deci i zaštiti ih od opasnosti, što je sa jedne strane čini strogom i oštrom, ali sa druge strane pravednom, pažljivom i mudrom ženom. Eva Grin definitivno nije ni nežna, ni aljkava. Njen lik u filmu je dosta mlađi i sa više stila u poređenju sa knjigom, odevena je u crnu kožu i nosi talasastu bob frizuru. Međutim, bez sumnje su Grinova i Barton zadržali najvažnije osobine lika gospođice Peregrin u filmskoj adaptaciji.

Eva Grin nije jedina jaka žena na koju treba obratiti pažnju u ovom filmu. 20th Century Fox i MCF MegaCom Film su još prošlog meseca objavli video sa fokusom na jake ženske likove i njihove pojedinačne moći. Ili, kako to Barton kaže u klipu: ,,Ima mnogo jakih, veoma misterioznih žena“. Jedinstveni darovi koje poseduju ženski likovi uključuju i sposobnost da kontrolišu vatru i vazduh, kao i supersnagu.

Foto: Promo

Višestruko nagrađivana glumica Džudi Denč tumači ulogu gospođice Avoket, blisku prijateljicu, bivšu učiteljicu gospođice Peregrin i još jednu zaštitnicu čudnovate dece, koja je takođe Imbrin. U filmu gospođica Avoket je direktorka istoimene škole za čudnovatu decu, koja traži utočište u domu gospođice Peregin nakon što je izgubila svoje štićenike. U priloženom insertu vidimo da je Džudi Denč opaka i da se bori sa neprijateljima koristeći samostrel, što ukazuje na to da je i poput gospođice Peregrin i ona prikazana kao borac u filmu, za razliku od onoga kako je prikazana u knjizi.

Foto: Promo

Semjuel L. Džekson je preuzeo ulogu gospodina Barona, potpuno novog lika, stvorenog samo za film (iako je ime preuzeto od jednog od mnogih alijasa doktora Golana u romanu). Novi zlikovac, gospodin Baron je vođa glavnih antagonista, kako u knjizi, tako i u filmu. Oni su majstori prerušavanja i provode vreme tragajući za čudnovatima, kako bi nahranili Šuplje, nekadašnje čudnovate.

Foto: Promo

 

Iako nije rođen sa natprirodnim moćima, reditelj Tim Barton je sebe uvek doživljavao kao čudnovatog, kao nekog koji se nikad nije uklapao u sredinu. U stvari, to je bio glavni razlog zbog kojeg je odlučio da režira ovaj film: „Nikada zaista ne zaboravljate taj osećaj da ste drugačiji i da se ne uklapate, to ostaje sa vama zauvek. Mene su smatrali čudnovatim kao dete samo zato što sam voleo filmove sa čudovištima, a nažalost , postoji dosta ljudi koji se tako osećaju”.

„Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu u bioskope širom Srbije stiže 29. septembra, u 2D i 3D tehnologiji, a u odabranim bioskopima i u 4k rezoluciji.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s