Održan 7. Festival epske fantastike "Mač i magija"

Dom omladine je po sedmi put bio domaćin Festivalu epske fantastike “Mač i magija”, ali ovoga puta sve je dignuto na “viši nivo” – pošto se festival odvijao na prvom spratu – u Amerikani i Klubu, kao i na prostoru između.

Pored štandova sa uobičajenom ponudom – od knjiga i igrica, preko nakita, ovoga puta hit je bila biljka-mesožderka! Iako bi možda bolje pristajala na nekom SF okupljanju (zbog “Dana trifida”, recimo) ipak je privukla veliku pažnju a neki su je i odneli kućama.

7. FEF Biljka mesozderka

Tribinski deo je započeo pričom o piscima epske fantastike “koji nisu Martin i Tolkin”. Marko Miranović i Dimitrije Stevanović su govorili o interesantnim autorima koji bi mogli da se svide onima koji su se sa fantastikom upoznali zahvaljujući filmskim i tv mega-hitovima (“Gospodar prstenova”, “Hobit”, “Igra prestola”), pa su tako ovde bili predstavljeni Robin Hob (Margaret Astrid Lindholm), Robert I. Hauard, Nil Gejmen, Majkl Murkok, Stiven Erikson i Bernard Kromvel. (o kome je govorio Dejan Nikolić iz Otvorene knjige). Definitivno tribina koja će dobiti i svoje nastavke u potonjim izdanjima FEF-a.

7. FEF strani pisci fantastike

Potom je održana promocija “Sedam mačeva” – trilogije niškog pisca Miloša Petkovića, no kako je treći deo “Teslin vremeplov” još u štampi – stiže do Sajma knjiga, prvo je o Petkovićevom stvaralaštvu govorio Aleksandar Petrović (Aca Seltik) i otkrio prisutnima da nije fan fantastike ali da ga je “kupio” sudar svetova u Petkovićevoj trilogiji i “istraživačka književnost” koja krasi domaće pisce, uz napomenu da misli kako on nikada neće moći da ponovi ovu trilogiju u kojoj je imao tako jake likove.

U ovom delu tribine bio je i Ivan Drajzl, pisac “Vinče, znamenja bogova”, koji je vodi književnu radionicu u Nišu pa je prvo govorio o tome kako je Petković sa “Tajnom stare vodenice” napravio prvi “ansambl-roman”, a potom je predstavio i svoje delo – čija je radnja smeštena 5.500 godina pre sadašnjosti. “To nije fantastike – jeste, utoliko što ono što o tom razdoblju nisam tačno znao obradio onako kako sam mislio da je izgledalo”, naglasio je autor i otkrio da bi nastavak trebalo da čitamo početkom sledeće godine.

7. FEF Petkovic Seltik Drajzl

Inače, Petković i Petrović su zajednički napisali knjigu, koja će biti početak trilogije i koja će biti namenjena najmlađima. Shvatili su da ima sve više priče sa mitološkim motivima, ali koje su namenjene starijoj publici, ali ne i one za decu. Tako da će početkom sledeće godine izići prvi deo “Letopisa o neboderu” u kojem ćemo se družiti sa – zmajevima.

Što se samog Petkovića tiče, on će se okrenuti jednoj lokalnoj priči koju je čuo i koju će pretočiti u roman sa elementima horora.

Treća tribina je bila posvećena “Igri prestola” – šta dalje posle šeste sezone, a Marko Miranović i Lazar Dragojlović su govorili št se sve nagoveštava da bi moglo da se dogodi u sedmoj sezoni, koliko se knjige razlikuju od tv-serije i u kojem bi pravcu Martin mogao da se kreće. Ovo je bio nastavak jedne slične tribine sa prošlog FEF-a, a pošto priče o “Igri prestola” izazivaju veliku pažnju, i ovde je bilo pregršt pitanja, svakako će se sa ovom praksom nastaviti i dalje. Inače, veliku pažnju su izazvale i slike koje su se smenjivale na video-binu, a koje su na zanimljiv način “istraživale” poznat svet “Igre prestola”, na radost okupljenih.

7. FEF Igra prestola fotke

Pisac Aleksandar Tešić je, potom, predstavio svoju izdavačku kući “Strahor” i aktuelni izdavački plan. Već je objavljena knjiga “Kroz oganj i vodu” (I deo) koja će imati još tri nastavka – u trećem ćemo videti konačni sukob sa Hromim Dabom, a u četvrtom okončanje potrage za kopljem svetog Georgija.

“Kosingas” je dobio i svoju strip verziju koju radi Zoran Jovičević – planirano je 27 svezaka, a drugi deo se očekuje u novembru. No, pre toga – na Sajmu knjiga, treba da bude reizdat “Vitez zatočnik”, prvi deo “Kosingasa – Red zmaja”, koji je stilski sređen, te specijalno izdanje “Kosingasa” – tri u jedan na preko 1200 stranica sa ilustracijama.

7. FEF Strahor

No, tu je uskoro i novi roman Aleksandra Tešića “Kletva Kainova” koji će rekonstruisati priču o srpskim vampirima i periodu kada su Evropu potresale priče o Petru Blagojeviću, Arnautu Pavlu… s tim što je Tešić ovde upleo mnogo istorije i čuveni “sanitarni kordom” habzburške monarhije koji je bio napravljen da bi se sprečilo širenje kuge, a zapravo je postao kordon protiv širenja vampirizma. Sam roman se radi u formi pisama, beležaka i dnevničkih zapisa.

Poslednja tribina bila je posvećena dvojici mladih pisaca – Dimitriju Stevanoviću, kojem je izašao prvenac – “Ime vatre”, i Ivanu Brankoviću koji je objavio “Projekat Herkules”, nastavak “Prometejevog dnevnika”. Bilo je interesantno slušati pisce koji su imali različite pristupe i teme – fantastika sa ezoterijom u delu “Ime vatre” i SF sa trilerom u “Prometejevom dnevniku” i nastavku. I od jednog i od drugog autora mogu se očekivati nove knjige u 2017. godini – s tim što je Branković najavio promenu žanra i pravljenje sopstvenog sveta, ali trenutno bez otrkivanje detalja.

7. FEF Brankovic i Stevanovic

Naredni, osmi po redu Festival epske fantastike “Mač i magija” održaće se 22. januara 2017. godine u Domu omladine. Tako je, bar, isplanirano.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s