Posle 100 godina: Nova Tolkinova knjiga stiže u knjižare

Beren i Lutijena (Lúthien) dobiće svoju knjigu. Izdavačka kuća “Harper Kolins” planira da je objavi 2017, sto godina nakon što je Tolkin prvi put napisao priču “Beren i Lutijena”.

"Beren i Lutijena"

Smrtni čovek Beren i besmrtna vila Lutijena su važne figure u Tolkinovoj mitologiji Srednje Zemlje – oni se pojavljuju u “Silmarilionu” i neposredno su povezani sa Aragornom, čija je nesrećna romansa sa princezom vilenjaka Aruen u “Gospodaru prstenova” svesni odjek priče o Berenu i Lutijeni.

Uz verziju koja se prvi put pojavila u 12-tomnom izdanju “Istorija Srednje Zemlje”, nova knjiga će imati i delove iz drugih adaptacija, pošto je Tolkin eksperimentisao sa pričom u nekoliko navrata tokom godina. Knjigu će pratiti i ilustracije Alana Lija.

Kao i sve posthumne Tolkinove publikacije, i objavljivanje “Berena i Lutijene” će nadzirati piščev sin Kristofer Tolkin. 

Priča o Berenu i Lutijeni je bila veoma važna, kako čitaocima “Silmariliona” koji su uživali u privlačnoj bajci o zanimljivim likovima usred apstraktne mitologije te knjige, tako i samom Tolkinu. Na njegovoj nadgrobnoj ploči Tolkin je poređen sa Berenom a njegova supruga Idit sa Lutijenom. “Ona je bila inspiracija za priču”, napisao je Tolkin u pismu svom sinu Kristoferu nakon Iditine smrti.

Tolkin

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s