Portalibris na Sajmu knjiga predstavio svoje “jezgro fantastike”

Portalibris je ove godine definitivno “eksplodirao” kada je reč o objavljivanju dela domaće fantastike, pa je i njegov predstavljanje drugog dana Sajma knjiga, proteklo upravo u tom znaku. Urednica Dubravka Dragović-Šehović istakla je da imaju dosta pisaca fantastike pod “jednim krovom”, te da je ove godine naročito zadovoljna objavljenim naslovima – kako je sve to “napisano i izbrušeno”.

Portalibris na Sajmu knjiga 2016 1

Iako je bio najavljen Nebojša Petković, ovaj pisac se nije pojavio na promociji, pa je o njegovoj postapokaliptičnoj trilogiji (“Potraga”, “Rat” i najnoviji deo “Izdaja”) malo više govorila sama urednica, o osnovnoj ideji povratka sveta u srednji vek. Ivan Branković je, posle “Prometejevog dnevnika”, objavio nastavak “Projekat Herkules”, a kako sam kaže “mislim da sam kompletirao priču”. Ipak, situacija je takva da bi moglo da dođe i do trećeg dela, samo ako smisli kraj priče – materijala za nastavak sigurno ima. On je, inače, stalni posetilac Sajma knjiga već više od 20 godina, ali ga je ove sačekalo naročito iznenađenje – njegova knjiga na bilbordu, što nekada nije ni mogao da zamisli.

Mina D. Todorović je svoju trilogiju “Virovi” okončala upravo objavljenim delom “Magma”, a pošto je poznata po tome što odlično priča, ali ne voli baš da mnogo govori o svojim delima, i ovde urednica Dubravka podsetila da je reč o ozbiljnom pisanju i temama koje su zaodenute u ruho epske fantastike, te da je reč o delima za itekako ozbiljnu publiku. Sama Mina je odluku o svom porivu da napiše ove knjige obrazložila u jednoj rečenici: “Verovatno sam imala potrebu da napišem knjigu o osobenjacima”.

Miloš Petković, čija je knjiga “Teslin vremeplov” (završnica trilogije “Sedam mačeva”) promovisana na sajmu je istakao da ima sve više pisaca koji se zanimaju fantastikom, a da Portalibris sigurno vodi po broju autora sa objavljenim trilogijama. Njegovo novo delo ne obiluje toliko epskom fantastikom i slovenskom mitologijom, već predstavlja priču sa dobro poznatim junacima iz sveta književnosti koje je on doveo u Srbiju da se susretnu sa tri čuvena vampira (Arnaut Pavle, Petar Blagojević i Sava Savanović), poslao ih u potragu za sedam mačeva i na kraju postavio našeg čuvenog Teslu u društvu sa svima njima.

Jelera Ristić je već objavljivana mlada spisateljica koja je bila i u konkurenicji za NIN-ovu nagradu, ali se umesto hiperrealizmu ovog puta okrenula priči baziranoj na epskoj pesmi “Ženidba kralja Vukašina” – romanu “Ravijojla”, koju je napisala zajendo sa svojim prijateljem Petrom Rogačem, pa se čak i sama oprobala u stvaranju “narodnih pesama”. Iako nije definitivno najavila da će se zadržati u svetu epske fantastike, ipak već i ona razmatra nekoliko tema koje bi mogle da se nađu kao osnova nekog novog romana.

Portalibris će u utorak predstaviti pobedničke radove sa konkursa “Vrata knjige 2016” – “Tajna iskre” Danice Bogojević i “Žiži” Mirjane Uzelac, koje su takođe nešto namenjeno ljubiteljima fantastike. Očekuje se najava i novog konkursa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s