Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Čudnije stvari (Stranger Things)

Na tribini Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” konačno je došao red na seriju koja je izazvala veliko uzbuđenje među fanovima i brojne pozitivne reakcije – “Čudnije stvari” (Strange Things). Uz Miljana Tanića, o seriji su govorili Ivana Adamović, Milan Krunić i Pavle Knežević.

Cudnije stvari u LK

Iako je sala bila puna, iako su i posetioci (kako to obično biva) mogli da kažu svoje mišljenje o seriji, cela priča je završena za sat vremena – jedinstvena ocena je bila da je reč o seriji koja je izuzetno gledljiva. Naravno, svako je imao svoju viziju onoga koliko je zapravo serija dobra i šta u njoj “škripi” ali je evidentno da je velikoj većini serija bila dovoljno pitka i da je sama priča vukla da se “Čudnije stvari” odgledaju do kraja.

U diskusiji Krunić je, tako, rekao da ga ova serija vizuelno najviše podseća na “Tvin Piks”, da su super omaži (pre svega “To” Stivena Kinga, ali je tu bilo još tušta i tma “citata”), te da su klinci super izabrani i da “nisu tipični”, dok je jedinu zamerku imao na čudovište za koje bi bilo super da je jednostavno bio “čovek u gumenom odelu” a ne loš CGI. Knežević je odgledao svih osam epizoda u cugu, i smatra da serija svakome treba da se preporuči, ali nije delio mišljenje o “ne-tipičnim” klincima, dok je o “nostalgiji” serija (smeštena radnja u 1983. godinu) rekao da je “nabacana”.

Dobar deo večeri je i bio posvećen vremenu u kojem je serija smeštena i koliko je to dobro pogođeno, šta su omaške – bilo je mišljenja da je cela nostalgija zapravo namenjena onima koji zamišljaju kako je zapravo bilo 1980-tih. No, činjenica da je prva sezona zaokružena, uz brojne “repove” koje ipak mnogima nisu zasmetali – ili bar ne toliko da “Čudnije stvari” odbace, dovoljno govori da su, generalno, fanovi zadovoljni onim što su dobili.

Naravno, očekivanja od druge sezone će sada biti daleko veća, nego što je to bilo kada je serija počela da se emituje, i veliko je pitanje da li će i naredne epizode uspeti da tako “vežu” publiku uz male ekrane.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s