Doktor Strejndž stiže na veliko platno

Flm „Doktor Strejndž” reditelja Skota Deriksona premijerno biće prikazan večeras u odabranim 3D bioskopima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Zrenjaninu i Pančevu, a od sutra ova avanturistička akcija biće prikazivana širom zemlje.

Holivudski studio „Marvel” preneo je iz stripa (debi 1963) na veliko platno priču o neurohirurgu, dr Stivenu Strejndžu kojem se život menja kad mu posle saobraćajne nesreće ruke ostanu paralizovane. Pošto mu tradicionalna medicina ne pomaže, on je primoran da lek potraži u misterioznoj enklavi poznatoj kao Kamar-Tadž. Ubrzo shvata da to nije samo centar za lečenje već i prva borbena linija protiv mračnih sila.

Naslovnu ulogu, lik slavnog, arogantnog hirurga kog tragična nesreća košta medicinskog umeća i karijere, odigrao je britanski glumac Benedikt Kamberbač, poznat po rolama u TV seriji „Šerlok” i filmu „Igra kodova”. U filmu igraju Rejčel Makadams, Tilda Svinton – nagrađena Oskarom za epizodnu ulogu u trileru „Majkl Klejton”, Džuitel Edžiofor – zvezda drame „12 godina ropstva” i danski glumac Mads Mikelsen, koji tumači lik negativca.

Film je režirao Skot Derikson, reditelj filmova „Zlokoban” i „Egzorcizam Emili Rouz”, kog je filmu „Doktor Strejndž” privuklo to što se bavi idejom misticizma.

Reditelj je istakao da ovaj film otvara svet drugih dimenzija mnogo više nego ostali „Marvelovi” filmovi.

„U prvoj fazi ’Marvelovog’ filmskog sveta, ’Ajronmen’, ’Tor’, ’Kapetan Amerika’ i ’Osvetnici’ bili su filmovi koji su se preplitali. ’Marvel’ je shvatio da treba da napravi zaokret i preduzme sulude, ambiciozne, neverovatne rizike što je učinio s filmom ’Čuvari galaksije’, a sad i s ’Doktorom Strejndžom”, ocenio je Derikson.

„Postoje razne priče iz ’Marvelovog’ sveta koje se odigravaju u našem svetu i koje smo videli u većini filmova. Tu je kosmički nivo, u koji su nas odveli ’Tor’, ’Čuvari galaksije’ i ’Osvetnici’. Ali ’Marvelovi’ stripovi imaju još jednu, natprirodnu stranu, koja još nije obrađena. A ’Doktor Strejndž’ uvodi publiku u to carstvo”, rekao je producent Kevin Fajgi.

„Doktor Strejndž” se bavi paralelnim dimenzijama, alternativnim svetovima i multiuniverzumima, a obožavaoci „Marvelovih” izdanja znaju da druga dimenzija igra važnu ulogu u strip svetu, ne samo za Doktora Strejndža, već i za mnoge druge likove.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s