Dejvid Raselovi utisci o "Zvezdanim ratovima"

Dejvid Rasel, umetnik koji je radio storibord 1983. godine za film “Ratovi zvezda: Povratak Džedaja”, u intervjuu za portal Kaleodoskop objasnio je koji su strip uticaji bili presudni u njegovom radu na vizuelizaciji storiborda za “Ratove zvezda VI”.

“Umetnost pokojnog Džeka Kirbija, dragog prijatelja, mentora i čijom zaslugom sam ušao u svet umetnosti, svakako je izvršila primarni uticaj na moj rad na ‘Povratku Džedaja’. Njegov jedinstven osećaj pripovedanja priča putem slika i njihovih kompozicija, bio je savršen spoj za taj film, i suštinski je uticao na moje kreacije”, istakao je Rasel.

“Narativ ‘Ratova zvezda’ Džordža i Marše Lukas pametan je amalgam uticaja, od kojih se najviše ističu Džek Kirbijeve kreacije poput: Dr. Dooma (Dart Vejder), Darkseid (drugi uticaj na Vejdera – skrivena, zla očinska figura s izmučenim herojskim sinom), Himen (Obi-Van), kao i Kurosavin film ‘Skrivena tvrđava’, čiji narativ prvi film ‘Ratovi zvezda’, danas znan kao ‘New Hope’, gotovo precizno prati. Izgradivši prvenstveno interstelarni narativni konstrukt kulise naizgled drugog dalekog multiverzuma, Džordž i Marša su bili u mogućnosti da stvore svet koji je u mnogo čemu odražavao našu stvarnost i svakodnevnu realnost”, rekao je Rasel.

“Istovremeno su stvorili i novu mitologiju koja je duboko korespondirala sa publikom širom planete. To je bilo neverovatno postignuće, još više kada se uzme u obzir da su čitave legije filmskih stvaralaca kroz istoriju pokušavale, najčešće neuspešno, da dosegnu te univerzalne teme koje će tako duboko ganuti svekoliki auditorijum”, istakao je Rasel.

Umetnik je poznat po brojnim hitovima kao što su “Betmen” Tima Bartona, “Terminator 2” Džejmsa Kamerona, Zemekisov “Zec Rodžer”, “Mulen ruž”, “Narnija”, “Vulverin”, kao i novi “Pirati sa Kariba” čija se premijera očekuje 2017. godine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s