Drugi dan Beokona (br.9)

Drugi dan Beokona, konvencije koje organizuju Sakurabana i Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”, započeo je uz priču o tv-seriji “Walking Dead” (Živi mrtvaci) u Velikoj sali i “Čudesnim košmarima H.R. Gigera” u Amerikani. Subota je donela i veću posećenost Beokonu, ali je i dalje bilo dovoljno prostora za one koje tribine nisu zanimale, već igranje igrica.

Beokon 2016 Sam protiv igrice

I dok su se fanovi Bouvija i “Lavirinta” družili na predavanju o ovom ostvarenju koje proslavlja jubilje – 30 godina od nastanka, jedna drugačija priča pod nazivom “Moj film je bolji od tvog” – nešto što još nema definitivno ime jer predstavlja spoj “kviza i revolveraškog obračuna” a što je stalni gost u Domu omladine, je zainteresovalo mnoge da otkriju o čemu je zapravo reč. Ovoga puta je bio Star Wars specijal, na kojem su “ukrstili lajtsejbere” Nevena Andrić, prevodilac, Stevan FIlipović, reditelj i Marko Kon, muzičar. Njih su ocenjivali autori ovog svojevrsnog kviza – Sofija Vuković, Miloš Petrik i Miloš Cvetković.

Prvo su se učesnici predstavili i ispričali šta za njih SW znači, pa su tako za Nevenu to filmovi (njenog) odrastanja, za Stevana odgovor na pitanje “zbog kojeg filma ste počeli da snimate filmove”, a za Marka to je film kojeg je drugog video u bioskopu i toliko mu se svideo da je prema njemu merio sve ostale filmove.

Tokom takmičarskog dela učesnici su imali po dva minuta da obrazlože svoj odgovor na postavljeno pitanje, a potom po minut da kritikuju izbore drugih učesnika, i onda su dobijali bodove od žirija i jedan bonus-bod od publike. Pitanja na koja su odgovarali bila su:
1) Kojeg domaćeg glumca bi ubacili u prikvele da bi bili bolji (Stevan – Isidora Simjanović (Padme), Nevena – Vlastimir Đuza Stojiljković (Džar Džar Binks), Marko – Sloboda Mićalović (Padme),
2) Predlog za novu animirani seriju: Nevena – piratske avanture između 6. i 7. epizode, Marko – 3CPO i R2D2 kada su bili mali, Stevan – X-Wing + Tie-Fighter ili The Knights of Old Republic,
3) Novo oružje umesto Zvezde smrti: Marko – hakovanje lajtsejbera, Stevan – mali brod koji se zakucava u sunce, Nevena – bio-tech oružje za napad na midiklorijane,
4) Šta bi voleli da dobijete od osme epizode: Marko – odmah epizodu 9, Stevan – Dart Plegisa, Nevena – Razvijanje Finovog lika.

Evo kako je izgledalo kretanje rezultata po krugovima:

 

Stevan

Nevena

Marko

1.

0

7

3

2.

5

3

2

3.

5

2

3

4.

6

3

1

 

16

15

9

Po prvi put u istoriji franšize “Moj film je bolji od tvog” dogodilo se da dva takmičara imaju identičan broj bodova, pa je presudio glas publike i pobedu je odneo Stevan Filipović.

Beokon 2016 Moj SW film je bolji od tvog

Puna Velika sala za “Dedpula i Harli, mentalno labilne antiheroje”, pokazala je zainteresovanost okupljenih za aktuelnu produkciju, dok se pokazalo da postoji itekako interesovanje za domaće proizvode, kao što je “Gekokuđo”, igra na ploči koja je razvijana preko godinu dana, a koja će jedno vreme zainteresovana biti dostupna u Sakurabani i Klubu C-22.

Beokon 2016 Gekokudjo

Aleksej Krpan, Nenad Grujić i Nemanja Popović je bio trio koji je održao priču o nečemu starom koje je i dalje aktuelno – piscu Majklu Krajtonu. Bila je to prilika da se pristuni podsete na neke bitne žanrovske radove ovog autora – od prvog velikog uspeha poput “Andromedinog soja” (knjiga 1969, film 1971), preko “13. ratnika” (1976/1999), “Konga”(1980/1995), “Sfere” (1987/1998), “Parka iz doba jure” (1990/1993), “Mreža vremena” (1999/2003), uz poseban osvrt na video-igre koje je stvarao ali i – nezaobilazno, akutelni “Westworld” koji se kao film pojavio davne 1973. godine, a sada je postao tv-serija koja je oduševila fanove širom sveta. Naravo, Krajton je najviše poznat po svojim dinosaurusima, i upravo za to je vezana jedna zanimljivost – on nikada nije pisao nastavke svojih dela, sem u ovom slučaju. Posle uspeha prvog filma producenti su pošto-poto želeli nastavak, tako da je Krajton tu popustio i napisao “Izgubljeni svet”, ali sam film nije pratio radnju iz romana.

Beokon 2016 Krajtonovci

Naravno, glavna stvar drugog dana je bila nova sesija razgovora sa GoH-om (Guest of honour – počasni gost) Stivenom Eriksonom. Ovoga puta sa njime su razgovarali Jelena Jokanović, potpredsednica Sakurabane, i Bojan Butković, član Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” koji je zadužen za književnu čitaonicu, a uz obilje interesantnih momenata vezanih za njegov stvaralački rad i mišljenje o aktuelnim stvarima vezanim za žarn fantastike, Erikson je otkrio dve ekskluzive za posetioce. Prva je da radi na SF romanu sa motivom prvog kontakta (kojeg treba da završi do februara sledeće godine), a druga da će se raditi grafička novela po njegovom Karsi Orlongu, i to – u Srbiji!

Beokon 2016 Tribina 2 sa Eriksonom

Sam razgovor je prvo počeo sa pitanjem o grimdark-u u fenteziju, gde je Erikson rekao da tako nešto nije novo u žanru, ali da ne veruje da će dugo opstati jer očaj nije dobro osećanje, a pisci svakako mogu ponuditi neku nadu. Postojanje ovako nečega, i fokusiranje na nasilje, je odgovor na osećanje bespomoćnosti koje je sveprisutno kod mnogih. Tu se ubrzo nadovezalo i njegovo razmišljanje o superherojskim (holivudskim) filmovima gde takvi junaci moraju da “imaju kul izgled” bez obzira šta se oko njih dešava, te da mu je žao glumaca koji ih igraju, pošto tako izgledaju kao sociopate. U nizu takvih nelogičnosti izdvojio je drugi deo nove franšize “Zvezdanih staza” kada je pola grada uništeno, a malo posle toga posada se smeši što dobija novi Enterprajz.

“Jedni kažu – kao pisac morate da imate odgovornost za svoje likove, pošto oni utiču na publiku. Ali, imate i onih koji kažu – to je fikcija, tako da je nebitno šta se desilo jer se to zapravo nije dogodilo, te nema moralnog koncepta. Ja mislim da kada počnete da pišate ulazite u tako nešto kao što je moralni koncept. U svakom slučaju – morate da branite ono što ste napisali”, kaže Erikson.

U jednom trenutku postavljeno je i pitanje o bitnosti akademskog priznanja za fentezi, i Erikson smatra da je ono bitno i da samostalni romani i priče iz ovog žanra nalaze svoj put u akademske radove, ali da su problem epski serijali za koje mnogi iz tog sveta nemaju vremena. S druge strane, fentezi je poslednji otkriven od strane filma i televizije i tu se rapidno širi, dok kriza imaginacije drma Holivud, pa vidimo masu “starih ideja sa novim specijalnim efektima”.

“Doduše, mislim da i fentezi malo sebe preozbiljno shvata. I poneki pisci fentezija”, rekao je Erikson koji za sebe kaže da ne ume da napiše roman, ali ume da piše kratke priče. Zato mnogi njegovi čitaoci nemaju problema kada se ponovo dohvate pređenih romana i krenu da ih iznova čitaju, jer tu nema “praznih rečenica”. Naravno, pisac je istakao da svakako treba čitati i stara dela, a najveća vrednost je – “što možete da ih pokradete”. Inače, uputio je kompliment fanovima SF-a i fentezija, a to je da su, iz njegovog iskustva, otvoreniji za čitanje najrazličitijih knjiga i da su “načitaniji” od onih koji su okrenuti samo glavnotokovskoj književnost, što se, takođe, itekako vidi kod pisaca.

Uz brojna pitanja iz publike, logično je bilo da Eriksona jedan od prisutnih zamoli i za savet za buduće pisce. Savet glasi: “Završi šta si započeo!”

Beokon 2016 Stiven Erikson 2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s