Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Pračetovi “Školovani glodari”

Izlazak knjige Terija Pračeta “Neverovatni Moris i njegovi školovani glodari” bio je povod da se u Društvu ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” ponovo govori o ovom piscu. O njemu su pričali Nevena Andrić, prevodilac u Laguni koja je odgovorna za već osam prevoda Pračetovih dela, kao i Žarko Milićević, predsednik LK. Bila je tu i smrznuta boranija kako bi pomogla Neveni da ublaži posledice bliskog susreta vrata od automobila i njenog malog prsta.

Zak Nevena i Boranija

Veče je, tako, započelo podsećanjem da je Disksvet zapravo najdugovečniji serijal u Laguni – sa njime je započela rad ova izdavačka kuća, a sada se stiglo do 29. knjige, što znači da je ostalo još 13 do kraja. Na početku su knjige stizale jednom u tri meseca, da bi se to sada svelo na jednu godišnje, mada ima naznaka da bi se cela priča mogla ubrzati.

Disksvet je, bez obzira na izgled korica, pre serijal za odrasle nego za decu. Pračet se u njemu bavi itekako ozbiljnim temama, plus na to dolazi meta-humor koji zahteva poznavanje epske fantastike, a za fanove SF-a dovoljno je možda reći da sve to podseća na humor Daglasa Adamsa.

Tokom večeri bilo je i podsećanja na legendarne trenutke domaćeg izdavaštva kada je Plato morao da povuče iz prodaje svoja “Dobra znamenja”, pošto ih je bez dozvole objavio, ali i razmatranja da li bi moglo da se organizuje neko druženje fanova kao što postoji “Potermanija”.

Nevena Andrić je sa prevođenjem Pračetovih knjiga počela 2009. godine, i kaže da je on izuzetno zabavan za prevođenje, pa ga je zato teško loše prevoditi. Okupljeni su se složili da, bez obzira na brojne promene prevodilaca, ceo serijal nije gubio na kvalitetu zbog prevoda.

Tek na samom kraju večeri je rečeno nešto više o “Neverovatnom Morisu i njegovim školskim glodarima”. Nevena je istakla da je osnovna ideja Pračetu bila da izvrn priču o čarobnom frulašu. To “izvrtanje” dobro proznate priče je na nekih 30-tak strana. Sve ostalo je dalja razrada u kojem smeru bi jedna takva ideja mogla da krene. U stilu Pračeta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s