SF crtač Enes Čišić: Kada je crtanje stripova posao iz snova

Među učesnicima ovogodišnjeg Čudovišnog festivala književnosti i ilustracije za decu „Krokodokodil“ su i gosti iz regiona. Iz Sarajeva je stigao Enis Čišić, strip-crtač i ilustrator koji više od dve godine radi za „Marvel“, jednog od najprestižnijeg izdavača stripova na svetu.

 Enes Cisic

Važnije mu je bilo da crta superjunake nego da radi domaće zadatke. Bio je, kako kaže, loš đak, a živeo je u Tolkinovom svetu i stripovima. Ima dugogodišnje iskustvo u reklamnoj industriji kao grafički animator, autor je mnogih kaver ilustracija za domaće i inostrane muzičare i samostalne izložbe crteža filmskih kadrova.

Među objavljenim radovima širom sveta je i strip-adaptacija priče Karima Zaimovića po scenariju Aleksandra Brezara Tajna Nikole Tesle. Crtanje za „Marvel“ posao je iz njegovih snova.

Enis Čišić, strip-crtač i ilustrator ističe da je frilenser koji radi i ilustrcije i stripove: „Dobio sam priliku da radim za ‘Marvel komiks’ i crtao sam Spajdermena koga sam toliko puta precrtavao i čitao… Pored njega je i Silver Sulfer“.

Dok je odrastao, menjali su i njegovi heroji. To nisu izmišljeni junaci, to su ljudi koji stvaraju, koji ga inspirišu da radi.

„Ja sam pričao na predavanju o Bobu Živkoviću, čoveku koji je oblikovao moje detinjstvo, maštu… Kad sam bio mali čitao sam Politikin zabavnik, čitao es-ef romane koje je Bob Živković ilustrovao, i onda dobio priliku da ga upoznam i evo, sada se i družimo i razmenjujemo ideje o stripu i ilustraciji“.

Crtao je „od malih ruku“, voli da kaže, imao je podršku roditelja. Deci poručuje: „Ako volite da crtate nemojte prestajati, crtajte stalno“, roditeljima: „Podržite decu da rade ono što vole, ohrabrujte decu da svoje snove pretoče u stvarnost“.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s