Novi „Diznijev” crtać „Vajana” premijerno u Beogradu

Najnoviji „Diznijev” crtać „Vajana” premijerno biće prikazan u subotu u 17.30 sati u bioskopu „Sinepleks” u TC „Delta siti” u Beogradu. Ova 3D sinhronizovana animirana avantura biće na redovnim repertoaru domaćih bioskopa od 24. novembra.

Premijernoj projekciji će prisustvovati glumci koji su pozajmili glasove glavnim junacima: Marko Kon, Ivona Rambosek, Dejan Lutkić, Dragan Mićanović, Ivana Knežević, kao i pevačica Maja Odžaklijevska, koja je takođe učestvovala u sinhronizaciji filma na srpski jezik za čiju režiju je bila zadužena Tea Puharić. Pre projekcije, od 16.30 sati u holu bioskopa umetnici iz studija „Čigra igra” crtaće najmlađim posetiocima tetovaže i simbole glavnih junaka, a biće im na raspolaganju i bojanke sa motivima iz filma.

Zaplet filma „Vajana” delom je inspirisana usmenim predanjima i istorijom naroda i kultura Okeanije. Prema tim predanjima polinežanski mornari su vekovima putovali po ogromnom Pacifiku i otkrivali na hiljade ostrva Okeanije. Ali onda, pre oko 3.000 godina, njihova putovanja su prestala na skoro 1.000 godina, i niko, do dan-danas, ne zna zašto. „Vajana” prati živahnu tinejdžerku koja će otploviti na misiju da spasi svoj narod. Za vreme tog putovanja upoznaće nekada moćnog poluboga Mauija i ubediti ga da se priključi njenoj misiji, da postane „nalazač puta”, kao što su to bili njeni preci. Oni će zajedno nastaviti putešestvije otvorenim okeanom, gde će se susresti s ogromnim vatrenim stvorenjima i neverovatnim preprekama. Usput će Vajana ispuniti nedovršeni zadatak svojih predaka i otkriti ono što je uvek tražila – svoj identitet.

Film su režirali Džon Masker i Ron Klements, autori popularnih animiranih filmova „Aladin” i „Mala sirena”. Iako su ta čuvena dela radili klasičnom animacijom, za potrebe crtaća „Vajana” okrenuli su se kompjuterskoj animaciji. Ipak, ideja im nije bila da sve bude foto-realistično, već da ima neke primese karikature.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s