Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Razgovor o medijskoj franšizi DC filmski univerzum

Ni Aranđelovdan nije uspeo da spreči fanove DC-a da dođu na tribinu Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” koja je bila posvećena DC (proširenom) filmskom univerzumu. O filmovima su govorili Igor Stanojević i Pavle Knežević, dok je moderator umesto bolesnog, a najavljenog, Miljana Tanića, bio Bojan Butković.

DC filmska tribina

Osnova za priču su, zapravo, bila tri filma – Man of Steel (2013), Batman v Superman: Dawn of Justice (2016), Suicide Squad (2016), a uvod je dao Pavle Knežević koji je rekao da priča počinje sa pokušajem DC-a da “odgovori” Marvelu na njihov serijal. I tako je pravi “vaskrs” DC-a je počeo 2005. godine sa Nolanovim Betmenom.

No, kako je priča ove večeri bila o proširenom filmskom univerzumu, brzo se prešlo na “rešetanje” filma “Čovek od čelika”, a za njega je Igor Stanojević, inače reditelj, rekao da je zapravo reč o “dobrom film ali lošem superherojskom filmu”. Ono što, generalno, fanovi zameraju filmovima o svojim omiljenim junacija, podcrtao je Pavle naglasivši da se “ni jedan lik iz filma ne ponaša kao isti lik u stripu”. Igor se nadovezeo na ovo rečima da “fanovi Marvelu zameraju da je ‘vanila’, a da Zak Snajder daje nešto novo što nije viđeno u stripu”.

Posle slične analize filmova “Betmen protiv Supermena”, kao i “Odreda otpisanih” prešlo se na razmatranje budućnosti – sledeći film iz ovog univerzuma koji stiže je “Wonder Woman”, koji će biti smešten u doba Prvog svetskog rata. Studiju Vorner Bros je potreban superherojski film, ocenjeno je, koji će dobro proči kod kritike – jer su prethodna ostvarenja, ma kako kritikovana od strane i kritke i fanova, donosila novac. Jedan od saveta za buduće projekte WB-a i DC-a, gde je u maju došlo do reorganizacije, je da se više oslone na animirani univerzum junaka, gde su likovi ostali bitni. A, kako se moglo čuti od učesnika tribine, DC-jevi likovi su bolji od Marvelovih.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s