Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Fantastična čitaonica: "Ghost Talkers" Meri Robinet Koval

Najnovije izdanje Fantastične čitaonice Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” bila je posvećena delu Meri Robinet Koval “Ghost Talkers”. Ova nagrađivana spisateljica, poznata i u svetu lutkarstva, je napisala knjigu koja je, u najavi, itekako privukla pažnju domaćih čitalaca, pa iako nekolicina onih koji su pročitali knjigu nisu došli zbog bolesti, ipak je do kraja večeri bilo petnaestak okupljenih koji su imali priliku da kažu kako im se knjiga svidela.

Duhovita citaonica

Dakle, ideja o medijumu, pripadnici specijalne parapsihološke jedinice britanske vojske u toku Prvog svetskog rata, koja ima zadatak da prikuplja dojave od poginulih britanskih vojnika koji se javljaju na raport i posle smrti, zvučala je i više nego interesantno. S druge strane, kao obrazloženje Bojana Butkovića, moderatora ove čitaonice, sama spisateljica je izuzetno prisutna u svetu fantastike a kod nas je malo poznata, pa joj je i zato data šansa.

No, Kovalova tu svoju šansu nije iskoristila. Utisci onih koji su pročitali “Ghost Talkers” su prilično slični. Dobar početak, a posle stvari sve manje funkcionišu. Likovi nisu ostavili jači utisak, i prosto su “pušteni” da sami idu kroz priču. Od zamerki čulo se i da u delu ima previše romanse, da se gotovo ništa ne dešava. U pluseve se ubraja to što se sama knjiga lako i brzo čita, dobar je seting, jezik spisateljice, mada je moderan ponekad što je samo deo onoga što je primećeno kao problematično, nije loš.

Iako sam kraj ne ostavlja baš mnogo mesta za neki nastavak, niti se čulo da je planiran, teško da bi se neko ponovo hvatao za ovu priču. No, više nego je izvesno da će sa drugim ostvarenjima Meri Robinet Koval dobiti priliku kod pojedinaca, jer prosto nije jasno kako je u dosadašnjoj karijeri ona osvajala brojne nominacije i nekoliko nagrada, pa to onda prosto treba proveriti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s