Premijera muzičkog metahorora – “Fama o biciklistima”

Predstava “Fama o biciklistima”, koju je po tekstu Svetislava Basare režirao Robert Lenard, premijerno će biti izvedena 2. decembra u Novosadskom pozorištu/Ujvideki Szinhaz. U ovom muzičkom metahororu o kraju sveta gradi se sala za 472 miliona stanovnika Evrope. Prva repriza je 14. decembra.

Foto: Promo

”U romanu „Fama o biciklistima“ Svetislav Basara i njegovi biciklisti ružinog krsta grade ludnicu za dvadeset miliona ljudi. To je približno bio broj stanovnika u SFRJ 1987. godine. Evangelijski biciklisti u predstavi Novosadskog pozorišta grade još veću ludnicu: za 472 miliona stanovnika. To je broj stanovnika Evrope, kaže reditelj Robert Lenard.

“Nije više Jugoslavija u raspadu, kao pre trideset godina, nego ceo svet. Pre svega Evropa. No teorije zavere su aktuelnije nego ikad: od CIA-a do KGB-a, od Jevreja do HAARP-a, od islamskih terorista do futbalskih huligana … Tu je i misteriozna teritorija biciklizma, sa svojim poimanjem vremena i prostora, snova i psihoanalize. Vavilonska kula Velike ludnice nije više san, već je java. U njoj se nalaze šizoidni stanovnici našeg sveta koji plešu i pevaju kao da je sve u redu a kula je već uveliko razdrmana, na samoj ivici raspada. U ovoj ludnici, koja nije samo izgrađena, već i funkcioniše savršeno u svojim imbecilnim mehanizmima, propada pravilo da je jednooki kralj među slepcima. Ovde je slepilo najdragocenija ljudska osobina. Krimić i filozofska predstava, mjuzikl i pshijatrijska dijagnoza ‒ to se sprema u Novosadskom pozorištu u obliku adaptacije kultnog romana „Fama o biciklistima“.

U predstavi igraju: Danijel Husta (Dr. Herbert Majer), Arpad Mesaroš (Kralj Karlo Ružni), Daniel Gomboš (Majordom Grosman), Emina Elor (Zigmund Frojd), Aron Silađi (Ernest M.), Terezia Figura (Herta Majer), Agota Ferenc (Šerlok Holms) i Gabor Pongo (Votson).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s