Program Društva ljubitelja fantastike "Lazar Komarčić" za novembar 2016

Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” održava svoj redovni program svakog ponedeljka u Domu omladine (Tribinska sala na prvom spratu, pored Američkog kutka), od 19.00.  Ovog meseca na programu:

LK

05.12. Znak Sagite — Nova generacija?

„Znak Sagite“ je magazin posvećen fantastičkom stvaralaštvu. Pokrenuo ga je i uređuje Boban Knežević 1993. godine nakon defintivnog gašenja časopisa „Alef“, gde je takođe bio urednik. Do dan-danas časopis se bori za svoje mesto pod suncem i u knjižarama, izlazi neredovno, u promenljivom obimu, ali uspeva da svojim sadržajem uvek bude relevantan i zanimljiv, pa i sa ove vremenske distance. Početkom 2016 godine se pojavio broj 21, koji nas je iznenadio popunom promenom redakcije. U skladu sa nekim ranijim najavama, Knežević pokušava da se kao urednik malo skloni, te se pored njega kao glavnog urednika kao urednik broja pojavljuje Angelina Meringer. Za Sajam knjiga pojavljuju se još dva broja, dakle 22 i 23, u istoj postavi, što bi mogao biti nekakav rekord: tri za godinu.

Koncepcija časopisa je odavno proverena i ustaljena te nije značajno menjana: većinu prostora zauzima proza (fantastične priče ili novele domaćih i stranih autora), koju prate teorijska razmatranja, eseji, intervjui, te vesti sa domaće i strane scene fantastike (književna nagrade, novi naslovi, filmovi, itd).

Ovo je prvo predstavljanje ovih brojeva ZS, kao i prvo pojavljivanje nove redakcije pred fanovima.

Pored novih brojeva, mogu da se nabave i svi stari.
Moderator: Žarko Milićević. Učestvuju: Angelina Meringer, Boban Knežević, članovi redakcije Znaka Sagite

12.12. DC comics TV univerzum

Prošlog meseca smo pričali o DC Extended Universe (DCEU), medijskoj franšiza i fiktivnom svetu u kome se dešava niz filmova po likovima iz stripova DC komiksa. Ovog meseca nastavljamo o serijama — Arrow, The Flash, Legends of Tomorrow, koje formalno ne pripadaju DCEU. Kako se radnje serija ukrštaju i likovi se susreću, formirao se zasebni univerzum koji ze naizva Arrowverse (po seriji koja je prva krenula).

Kako i zašto su ove serije sa nevelikim TV budžetom bolje od visokobudžetnih filmova „snajderversa“? Odgovor na to i razna druga pitanja pokušaćemo da nađemo na tribini…

Moderator: Miljan Tanić

19.12. Fantastična čitaonica: „Vatrogasac“ Džoa Hila

Za sam kraj godine se spremamo da pričamo o jednoj relativno retkoj zverki u Čitaonici, horor romanu. Na tapetu nam je ni manje ni više kraljević strave, u narodu poznatiji kao „Džo Hil“ i njegov najnoviji roman „Vatrogasac“ (Fireman,.

Od svih mogućih bolesti, zaraza i svakakvih čuda koja bi mogle da spopadnu i dokrajče naše bitisanje na ovoj planeti ni španska inkvizicija ne bi očekivala epidemiju spontanog sagorevanja. Za Draco Incendia Trychophyton nema leka i niko nije siguran. Pratimo sudbine mnogih koji se, svako na svoj način, suočavaju sa smrtonosnom pretnjom i dok se civilizacija oko njih raspada nad njihovim sudbinama nadnosi se misteriozna figura Vatrogasca. Čovek u prljavoj, žutoj jakni, s pajserom u ruci, luta svetom koji dogoreva, govori tiho i nosi svoju pravdu sa sobom.

Moderator: Bojan Butković
Zvanična Goodreads grupa
https://www.goodreads.com/group/show/204845-fantasti-na-itaonica

26.12. Da li posle „Kontakta“ sledi „Dolazak“?

U eri superherojskih blokbastera „tiši“ naučnofantastični filmovi često ne dobiju u bioskopu gledanost koju zaslužuju, ali život nastavljaju na malim ekranima i čestim TV prikazivanjima. Takva je neretko sudbina i visoko- i niskobudžetnih naslova koji se oslanjaju na priču i likove više nego na vizuelni spektakl („Mesec“, „Potomci“, „Kontakt“, Netfliksov „ARQ“, „Doni Darko“, „Prajmer“, „Pi“… — mnogo ih je).

Nemamo još uvek gledanost za „Dolazak“ koji definitivno spada u voljeni nam „tihi SF“ i svakako mu želimo sve najbolje i na blagajnama. Film je režirao Denis Vilnev, a glavne uloge tumače Ejmi Adams, Džeremi Rener i Forest Vitaker. U pitanju je ekranizacija priče Teda Ćanga „Priče tvog života“, koju je kod nas u istoimenoj zbirci obavila „Buka“.

Više vanzemaljskih letelica se pojavilo na različitim lokacijama širom sveta. Američka vojska regrutuje doktorku Luiz Benks (Ejmi Adams), najboljeg lingvistu na svetu, da uz pomoć fizičara Donelija (Džeremi Rener) otkrije da li posetioci predstavljaju pretnju čovečanstvu…

Učestvuju: Pavle Pavičić, Žarko Milićević,…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s