Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Fantastična čitaonica: Znak sagite — Nova generacija?

Treća inkarnacija čuvenog srpskog SF&H&F časopisa Znak sagite bila je povod da se u Društvu ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” razgovara sa mladim snagama koji će preuzimati sve više obaveze na njegovom uređivanju od Bobana Kneževića, koji ga je pokrenuo pre 23 godine. Na tribini, koju je moderirao Bojan Butković (levo), govorili su urednica Angelina Meringer (sredina) i član redakcije Ivan Mratinković (desno).

Znak sagite Nova generacija

Ove godine Znak sagite je nastavio sa izlaženjem – u maju je stigao broj 21, a potom za Sajam knjiga brojevi 22 i 23. Knežević je želeo da podmladi redakciju i na forumu Znaka sagite su potraženi ljudi koji su spremni da pomognu, i tako se okupila nova ekipa. “Boban je imao ideju da ako Znak sagite ne može da se uklopi u novo vreme, onda da se radi potpuno novi časopis, ali smo i dalje ostali na ovom projektu. On je i dalje glavni urednik”, kaže Angelina Meringer.

Šta to donose novi brojevi Znaka sagite, pojasnio je Ivan Mratinković. “Sada se više okrećemo fantastici u drugim umetničkim formama, a ne samo književnosti”, kaže on.

Za Angelinu je bitno da časopis nastavi da promoviše mlade autore. To je dalo šlagvort pitanju šta će se dešavati sa čuvenim konkursom Znaka sagite – iako postoji svojevrsna radionica za forumu Znaka sagite (najuspelije priče sa nje su objavljene u broju 20, a u broju 24 će biti najbolje priče sa “Radionice 58”), činjenica je da je među fanovima upravo taj “Bobanov konkurs” ostao upamćen. Ukratko – biće ga, samo će Boban morati da ga ponovo osmisli.

Fokus će, svakako, i dalje biti na domaćim autorima, a plan je da Znak sagite izlazi četiri puta godišnje. Sledeći broj bi mogao da se pojavi oko nove godine, i u tom slučaju bi plan za 2016. godinu definitivno bio ispunjen, mada, zapravo, godinu dana bi bilo do maja sledeće godine.

Informacije o tome kako su čitaoci primili novi časopis je malo “problematično” jer svi utisci stižu iz fandoma, koji je i obavešten o ponovnom izlaženju časopisa. Upravo je to, potom, bila i prilika da se ukaže da bi to mogla da bude glavna tema za razmišljanje nove ekipe – kako proširiti priču o postojanju samog časopisa. On sigurno neće da pređe u elektronsku formu (pošto je Knežević naglasio da neće ništa da objavljuje u toj formi), ali će pojedini tekstovi iz časopisa biti objavljivani na forumu i sajtu Znaka sagite.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s