“Uspavana lepotica i zver” kao objašnjenje kako se pričaju bajke

Nova sezona rada kluba Reč i glas je sada promenila svoje mesto okupljanja, umesto u Leili, sada je to prostorija u opštini Vračar. Iako je temperatura bila ispod minusa, dvadesetak zainteresovanih se pojavilo da čuje “storytelling” – Milicu Cincar-Popović, koja je najavila da će ispričati jednu bajku i objasniti kako se jedna takva priča “Izmaštava” uživo pred publikom.

Milica i Tamara StoryTelling

Tako je prvo usledio kraći uvod gde je Milica pojasnila razliku između bajke i fantastične priče, sa akcentom na njeno prikazivanje “crno-belog sveta” uz obaveznu poentu. Potom je podsetila na priče braće Grim, koje su na svom početku imale horor elemente, koje su kasnije nestale i uobličene u bajke, a potom i na stvaralaštvo Šarla Perua, te Hansa Kristjana Andersena, koji je prvi postavio ideju da i ono što je loše, duže gledano, može biti dobro za protagonistu u bajci.

Uz priču o “univerzalnoj istini” i “poukama”, okupljeni su dobili jedan papir sa takvim poukama koje se sreću u bajkama, pa su glasali za jednu kako bi potom čuli od Milice kako će primeniti sve izrečeno u stvaranju bajke. Izabrana je “srčanost pobeđuje”, a pošto je predstavnik takve pouke bajk “Uspavana lepotica”, onda je Milica dobila zadatak da tu bajku “oživi”, uz jedno otežavajuću okolnost jer je morala da priča na temu “Uspavana lepotica i zver”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s