Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: DC Comics TV univerzum

Posle priče o proširenom DC filmskom univerzumu, o kojem se na tribini Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” govorilo prošlog meseca, sada je red došao i na tv-serije, i to na takozvani “Arrowverse”. Uz moderatora Miljana Tanića, o serijama su govorili Bojan Butković i Pavle Knežević.

Miljan Bojan Pavle

Prvo pitanje koje je postavljeno bilo je vezano za činjenicu da su DC-jeve serije bolje od filmova, dok je Marvel, po tom pitanju – ujednačeniji. Zašto je to tako – odgovarali su Bojan i Pavle.

“Ima više razloga, ali pre svega – serije su stripskije”, rekao je Pavle Knežević, i dodao: “Filmovi proširenog univerzuma su samo mračni, serije su ipak drugačije i imaju više ‘boja’. Naravno, DC serije nisu deo filmskog univerzuma, ali zato ljudi koji rade serije imaju veći stripovski pedigre – bolje ih poznaju”.

“Bioskop ima drugi imperativ, očekuje se da filmovi u kratkom vremenskom roku što više zarade, a osim toga tu ima i više ‘babica’…”, objasnio je Bojan Butković. Potom je objašnjeno i da svaka serija iz “Arrowverse-a” donosi nešto svoje, ali i da sama “Arrow” serija služi za probu, pa uspešne varijante potom razvijaju u filmovima.

Inače, “Arrowverse” čine tv-serije: “Arrow”, “Flash”, “Legends of Tommorow” i “Supergirl”, plus “Vixen” i 13 epizoda serije “Constantine”. U tom univerzumu jedna od osnova je da likovi iz sveta stripa dobijaju svoju novu priču, što ceo projekat čini zanimljivim. To su, uslovno rečeno, manje poznati likovi koji se ranije nisu pojavljivali na malim ekranima. Treba naglasiti da, u odnosu na stripove koji su im predložak, atmosfera i osećaj ostaju isti samo postoji ta nadogradnja likova, koja je uglavnom više nego uspešno izvedena.

Serije “Gotham” i “I Zombie” nisu deo ovog univerzuma, ali su, na samom kraju priče, dobile toplu preporuku od strane prisutnih – uz naglasak da ipak treba nekako pregurati prvu sezonu “Gotham-a”, a od druge to postaje fantastične serija.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s