45 godina od prvog prikazivanja „Paklene pomorandže“

Kjubrikova „Paklena pomorandža“ danas slavi 45 godina od prvog prikazivanja.

„Paklena pomorandža“ je distopijski krimi – film iz 1971. godine kojeg je adaptirao, producirao i režirao Stenli Kjubrik, a zasnovan je na istoimenom romanu Entonija Bardžisa iz 1962. godine. Bogat je veoma uznemirujućim i nasilnim sadržajem pomoću kojeg autor preispituje probleme vezane za psihijatriju, maloletničku delikvenciju, maloletničke bande i ostale društvene, političke i ekonomske teme u distopijskoj Britaniji.

Kjubrik je pročitao knjigu Antonija Briža „Paklena pomorandža“ tokom snimanja filma „Doktor Strejndžlave“. Isprva mu se nije svidela zbog nadsat jezika kojim se govori u knjizi (sleng kojim junaci govore, a koji je mešavina ruskog jezika i „kokni“ engleskog). Kjubrik je, navodno, počeo da menja mišljenje kada je glavnog lika, Aleksa, počeo da tumači kroz prizmu Šekspirovog Ričarda III.

Tokom snimanja poznate scene u kojoj Aleks i njegova banda napadaju pisca i njegovu ženu, Kjubrik je razmišljao na koji način će rešiti problem između nasilne prirode scene koju je trebao da snimi i iskrenosti Mek Dauelovog lika. Došao je na ideju i od Mek Dauela tražio da radi nešto neuobičajeno kao što je to igranje i tada je Mek Dauel zapevao…

a_clockwork_orange_alex_devotchkas

Kjubrik se odlučio da scenu seksa u kojoj učestvuje Aleks sa još dve žene snimi ubrzano jer je želeo da izbegne zabranu cenzure.

Kjubrik je namerno dodao zmiju kao kućnog ljubimca za Malkoma Mek Dauela, nakon što je saznao da se Dauel boji zmija. Njeno ime je bilo Bazil.zmija_youtubeprintscreen

Prava za film originalno su pripala Mik Džegeru koji ih je kupio za čitavih 500 dolara jer je autoru knjige Entoniju Brižu bio potreban novac. Džeger je hteo da članovi grupe Roling Stouns igraju u filmu, ali ih je naknadno prodao Kjubriku.

mik-dzeger_youtubeprintscreen

Mediji su okrivile film za seriju ubistava i pljački nalik na onima iz filmu koja su se dešavala ranih sedamdesetih godina i pozivali da se film zabrani. On se prikazivao u bioskopima sve do jednog incidenta koji je naterao Kjubrika da film povuče iz bioskopa u Britaniji. Naime dok je snimao film Beri Lindon, Kjubrik je primio pretnju smrću u kojoj mu se obećava da će stradati na isti način na koji i glavni junak sprovodi svoje zločine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s