Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Da li posle “Kontakta” sledi “Dolazak”?

Film “Dolazak” je bio najavljivan širom sveta kao SF film od kojeg se mnogo očekuje. U bioskopima je već izvesno vreme, pa je došao red i da se nešto o filmu kaže na tribini Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”. Pred publikom su se našli: Miloš Petrik, Pavle Pavičić i Miljan Tanić. Najavljenog Žarka Milićevića nije bilo.

Milos Pavle i Miljan na Dolasku

Dakle, da li je ova “drama obučena u SF ruho” (kako je film najavio moderator Tanić) ispunila očekivanja? Pavle Pavičić, sa Kultur kokoške, kaže da je filmu prišao sa skepsom. “Zbog priče, koja je objavljena kod nas ove godine, imao sam velika očekivanja i bojao sam se da holivudski film ne ode u senzacionalizam. Mislio sam da bi niskobudžetni film bio bolje rešenje za ekranizaciju priče, ali sam na kraju ipak bio zadovoljan”, kaže on.

Miloš Petrik, koji nije čitao priču Teda Čianga “Priča tvog života”, kaže da ga je film “malo iznervirao, na momente”. Da bi pojasnio o čemu je reč, podsetio nas je na jedno malo starije ostvarenje. “Film ‘Međuzvezdani’ nam je prodavan kao SF za inteligentne, a ‘Dolazak’ nam je slično reklamiran, ali je bar više nalik tome”, kaže Petrik.

Posle “prvih utisaka” prešlo se i na priču o priči – tamo je zapravo glavna tema determinizam, što je izmaklo filmu. Takođe, u samoj priči fokusiranje na globalnu politiku, kakvu smo videli u filmu, ne postoji. Zatim se prešlo na pojašnjenje dela o jeziku heptapoda – A i B. A je govorni, B kada se piše i tada, pošto nije reč o linearnom jeziku, odmah se zna i početak i kraj misli. Glavna poenta je da njihovo poimanje vremena nije linearno, te u svakom trenutku znaju i sadašnjost i budućnost. To je “dar” koji oni donose ljudskom rodu.

Priča na tribini se potom dodirivala i prevođenja, i nekih naučnih zanimljivosti koji su piscu poslužili da razvije ideju, podsećanje na “Kontak” ali i “Bliske susrete treće vrste”, sa kojim bi se možda pre “Dolazak” mogao uporediti, filozofske implikacije takvog determinizma…

Pošto predstoje praznici, LK će imati naredno okupljanje tek 16. januara, kada će se govoriti o “Odmetniku 1”. Koga zanima – 23. januara je tema tv-serija “Black Mirror”, 3. sezona.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s