Održan Festival Epske Fantastike: Tolkien vs.Dungeons & Dragons

Kada vam u zemlji Srbiji, na prvo predavanje koje počinje u 14.30, bude puna sala – znajte da ste napravili uspešnu konvenciju!

To je bio slučaj sa najnovijim izdanjem Festivala epske fantastike: Tolkien vs Dungeons & Dragons. Prepun je bio hol gde su se prodavale najrazličitije stvari iz fentezi asortimana, klub gde su se igrale igre, ali i sala Amerikana. Mora se primetiti da je organizator imao na raspolaganju samo gornji sprat Doma omladine, tako da za neka buduća dešavanja ostaje da razmisli da li će morati da proširuje prostor.

Ono što je bilo interesantno je da je bilo puno predavanje Vladimira Stankovića o “Warcraft-u” iako je i na drugim konvencijama ovo bila tema. Eksperiment zvani “Epikomedija” gde je Nenad Skarfinger Grujić, uz pomoć Marka Miranovića, puštao “šaljive uradke” na temu fentezija (od Gospodara, preko mixeva sa Konanom…) se ispostavilo kao pun pogodak, iako su prisutni sigurno većinu toga već odgledali ranijih godina na YT-u.

Colgate Golum

Predavanje “Silmarilion i JRR Tolkin” Marka Vasića i Marka Miranovića je bilo pre svega u znaku “Mitoloških paralela u Silmarilionu”, o čemu je govorio Vasić. Odlično ilustrovano – uz gomilu slajdova, Vasić je davao paralele pokazavši gde je Tolkin, za priče iz Silmariliona, koristio Bibliju, Miltonov “Izgubljeni raj”, velške mitološke priče, Kalevalu, Beovulfa… Kako je sam Vasić naglasio “Silmarilion” mora više puta da se pročita, naročito ako želite nešto da analizirate. S obzirom da je sam Tolkin bio katolik, očekivano je da je uticaj Biblije i priča iz nje izuzetno veliki.

Silmarilion prve tri price

Marko Miranović se više fokusirao na priču o samom nastanku “Silmariliona” (1917. je Tolkin počeo sa radom na tri priče), koji nije bio objavljen za njegovog života (tek 1977. godine), mada je bilo pokušaja. Naime, iako ga je Tolkin prevashodno pisao za sebe, te nema tu dinamiku kao “Hobit” ili “Gospodar”, bio je ponuđen izdavaču posle objavljivanja “Hobita”, ali je odbijen, pa tu Tolkin dobija ideju da napiše “Gospodara prstenova”. Kada je knjiga, konačno, objavljena 1977. godine (kod nas 1993) bila je dočekana “na nož” od strane kritike kako u SAD, tako i u Engleskoj. Elem, u prvobitnoj verziji koju je Tolkin pripremio za štampu osnova je bila o sastanku trojice vilenjaka koji pričaju priče iz davnih vremena – tako da se u deset noći čuje deset priča. To je ono što se sada može pročitati u “Knjizi izgubljenih priča”, i to je priča o tome kako je vilinski narod napustio postojeći svet.

Potom je usledila priča o EF i hevi-metalu, sa bogatim panelom na kojem su učestvovali Dušan Marković, Miloš Đurović, Aleksandar Petrović Aca Seltik, Srđan Branković i Marko Miranović. Ovo je, ujedno, bio nastavak tribine od pre godinu dana kada se, takođe, govorilo na ovu temu. Bend, o kojem je trebalo da se govori, bio je Manowar, ali je Aca Seltik napomenuo da sama fantastika nije tek tako našla svoj put u muziku, te se onda vratio u doba klasike i rekao da su u svoje vreme Vagner ili Betoven bili zapravo HM u to svoje vreme. HM je, po formi, inače najbliži klasičnoj muzici, a ruski klasičari su listom koristili fantastiku, pa je napomenuo i da su tri najčuvenija baleta P.I. Čajkovskog upravo vezani za fantastiku. Tu mu se priključio Miloš Đurović koji je istkao da su Vagnerove opere svojim “stejždom” bile pravi heavy metal. Potom se prešlo na bendove koji su prethodili HM-u, kao što su Led Zeppelin, a koji su se itekako inspirisale Tolkinom. Naravno, bilo je očekivano da u jednom trenutku priča malo više “sklizne” u čisto muzički svet, su okupljeni itekako mogli da dobiju dobar uvid šta bi to trebalo preslušavati ako se želi da se pronađe Tolkin u HM pesmama.

Hevi metal i EF

Za kraj je bila još jedna “monster” tribina – “Gotski horor: Od Karmile do Drakule” na kojoj su pričali Dimitrije Stevanović, Marko Vasić, Miloš Đuroviš, Miloš Petković i Marko Miranović, koja se kretala od književnosti pa do ekranizacija čuvenih dela nekih od pisaca gotskog horora.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s