Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”: Fantastična čitaonica: "Zvezde, moje odredište" Alfreda Bestera

Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” održava svoj redovni program svakog ponedeljka u Domu omladine (Tribinska sala na prvom spratu, pored Američkog kutka), od 19.00.  Danas na programu:

LK

Alfred Bester je pisac skromnog ali za naučnu fantastiku jako bitnog opusa. Njegov roman „Demolirani čovek“ (The Demolished Man,1953) prvi je dobitnik nagrade Hugo.

Roman koji mi čitamo objavljivan je 1956. u delovima u časopisu Galaksi pod imenom „Tigre! Tigre!“ (Tiger! Tiger! Po čuvenoj pesmi Viljema Blejka). Drugi naslov roman je dobio kad se pojavio u samostalnom integralnom izdanju kao „Zvezde, moje odredište“ (The Stars, My Destination) ali je ostao poznat i pod izvornim nazivom. Varijacija je klasika „Grof Monte Kristo“, ovog puta u svetu i vremenu teleportovanja i interplanetarnih ratova. Glavni junak Fojl, ostavljen u pogođenom svemirskom brodu, zaklinje se na osvetu i postaje vrhunski kriminalac koji bespovratno menja svet oko sebe; priča prati i psihološke promene ličnosti i intrigantan je komentar Frojdovog učenja o tajanstvenom Idu. Roman sadrži i neke od osnovnih karakteristika kiberpanka: megakorporacije jače od država, kibernetske telesne modifikacije, distopično okruženje.

Bester u svoja književna dela unosi iskustva iz svog rada na stripu i televiziji. Tako su romani i priče nastali pedestih godina dvadesetog veka brzog, eksplozivnog ritma, pustolovnog stila u kome se epizode munjevito smenjuju. Iako se drži poznate forme „spejs-opere“ kod Bestera avantura u svemiru nikad nije sama sebi svrha već je deo celine višeg reda. Protagonisti nisu ljudi bez mane poput Flaša Gordona, već antijunaci, koji kriju mračne traume i osujećenja. Ove posebnosti njegove proze znatno su uticale na neke potonje velike pisce naučne fantastike: Filipa Dika, Džejmsa Bliša i Majkla Murkoka.

Moderator: Bojan Butković

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s