Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Fantastična čitaonica: "Zvezde, moje odredište" Alfreda Bestera

Najnovija Fantastična čitaonica Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” bila je posvećena delu “Zvezde, moje odredište”, Alfreda Bestera – iz 1956. godine, koje domaća publika nije imala prilke da čita na srpskom (mada jeste na hrvatskom – objavljen je u Monolithu 1 (1998).

O Besteru u LK

Interesantno je da je roman prvo objavljen u Velikoj Britaniji pod imenom “Tiger, Tiger”, dok je za SAD promenjen naslov u “The Stars My Destination”. Treba pomenuti i da je radni naziv romana bio “Hell’s My Destination”.

Da uvek postoji veliko interesovanje kada se na Čitaonici govori o starijim delima SF-a pokazalo se i sinoć, pošto je prisustvovalo skoro dvadeset ljudi. Nisu svi uzeli učešća u diskusiji, ali je svima bilo interesantno da čuju šta ko o delu ima da kaže.

Bojan Buktović je moderirao priču, u kojoj se moglo čuti i da je roman “Zvezde, moje odredište”,  zapravo najomiljeniji SF roman Majkla Murkoka, ali i Vilijema Gibsona koji ga je inspirisao za njegov rad. Takođe, Džon Karpenter je bio oduševljen njime, pa je hteo da snimi film.

Istaknuto je da je sam roman daleko bio ispred vremena u kojem je napisan. Iako ima logičnih rupa, iako se često čini da se roman otima kontroli i da ga je pisac, na kraju, “uterao” tamo gde je želeo da završi, treba pomenuti i da se vidi kako je Bester maksimalno “gazio trope svog vremena”, a da je pisao izuzetno “kondenzovano” te da bi delo sa toliko događaja danas bilo napisano bar na dve hiljade stranica.

Bester je, očigledno, anticipirao Filipa K. Dika po obilju ideja u jednom romanu, a očigledno da moderni čitalac ipak mora da mu pristupi sa tom činjenicom kada je roman napisan i kakva je tada bila scena. U suprotnom, daleko su veće šanse da mu tu dosta ne bude “funkcionisalo”, pogotovu SF elementi višemesečnog preživljavanja, već na samom početku romana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s