Oni su bili odbijeni… i odbijeni…

Neke od danas najpoznatijih knjiga bile su blizu da nikada ne ugledaju svetlost dana. Izdavači su odbijali ova dela, a danas se ti isti sigurno kaju. 

Ovo su neka od najpoznatijih za koja zamalo da svet ne sazna. Bar iz domena fatastike.

Gospodar muva, Vilijam Golding
Budući dobitnik Nobelove nagrade odbijen je 21 put pre nego što je njegova knjiga konačno objavljena. Knjiga nije odmah prepoznata, te 1954. godine prodato je 3.000 primeraka. Ali dve godine kasnije, 1956., „Gospodar muva“ postao je apsolutni bestseler.

Keri, Stiven King
„Nismo zainteresovani za naučnu fantastiku koja se suočava sa negativnim utopijama. Takve knjige se ne prodaju.“ Stiven King primio je ovo pismo nakon što je svoju prvu knjigu „Keri“ poslao 13. put izdavačima. Nekoliko meseci kasnije, knjiga je otišla u štampu. Prve godine nakon što je izdata, više od milion kopija je prodato. Sada, priča o devojci koja ima neverovatno jake telekinetičke sposobnosti smatra se klasikom žanra.

Letopisi Narnije, K.S. Luis
Ova poznata priča fantastike bila je uporno odbijana tokom dugog perioda. Luis je 37 puta odbijan pre nego što je sreo literalnog agenta koji mu je pomogao da objavi knjigu. Sada priča o četvoro dece koji su se našli u magičnoj zemlji ima preko 100 miliona kopija na 47 jezika.

Hari Poter i kamen mudrosti, J.K. Rouling
Priča o Hariju Poteru odbijena je 12 puta pre nego što je izdata. Prvo izdanje imalo je samo 1.000 kopija, ali je knjiga odmah prepoznata kao jedna od najboljih dečijih knjiga godine u Britaniji. Sada već brend, koji vredi preko 15 milijardi dolara, Hari Poter druga je knjiga (iza Biblije) na svetu po broju kopija i po prodaji.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s