Tribina Društva ljubitelja fantastike LK: Divlji divlji Westworld

Konačno je na red u Društvu ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” došao i “Westworld”, hit tv-serija, o kojoj su, na prvoj februarskoj tribini, govorili (s leva na desno na fotografiji) Nemanja Paleksić, Miljan Tanić i Staša Koprivica.

Nemanja Miljan i Stasa

Sama serija, kako je na početku istaknuo Miljan Tanić, služila je kao jesenja zamena za “Igru prestola”, a nastala je kao rimejk istoimenog filma iz 1973. godine. Nemanja Paleksić se nadovezao na priču i dodao da je planirano pet sezona, tako da će to biti definitivno megalomanski projekat koji treba da zameni “Igru prestola” kada ona jednom prestane da se prikazuje.

Inače, prva sezona – od deset epizoda, je koštala 100 miliona dolara. Ostaje da se vidi da li će slično ulaganje da se nastavi.

Prve impresije o seriji su zatim došle na red – Tanić je rekao da su čak samo Ed Haris i Entoni Hopkins dovoljan  razlog za gledanje, ali su Nemanja i Staša to ipak malo više produbili.

“Gluma je bolje, radnja je bolja, storiteling je bolji…” počeo je da nabraja Nemanja, i dodao da on lično voli vestern, a da očekuje da se u drugoj sezoni priča preseli u Japan.

I Staša se radovala ovoj seriji zato što tu ima “robota, SF-a i vesterna, ali i egzistencijalnih pitanja”. Za nju je prijatno iznenađenje to što se Džonatan Nolan uzdržavao od svojih “edukativnih monologa”, a da cela serija može da se gleda iz dva ugla – onih koji je vole i onih koji je ne vole. Za one prve značajan momenta će biti pitanje “Šta je čovek”, a ovde postanak svesnih bića je dat iz vizure robota. Zlonamerniji bi ukazivali na to da se cela serija “krpi montažom”, a i da je interesantno da neki tvrde kako su samo prva i poslednja epizoda super – ostalo može da se batali.

Da “Westworld” nije savršen, i da u njemu ima “rupa”, nije ništa novo – na kraju krajeva tokom snimanja bio je jedan veći prekid kada je moralo ponovo da se radi na scenariju, što dovoljno govori da su neke stvari iznova promišljanje.

Priča se potom okretala ka programiranju, likovima i glumcima – gde je seriji odato priznanje da je “izašla napolje” i da se pobegno od “zatvorene sobe sa zelenim zidovima u kojoj glumac razgovara sa lopticom”.

Konačno, tu je bilo i neminovno pitanje – šta dalje? Novi zabavni park? Ali, gledaoci će želeti da vide glumce za koje su se vezali. Staša Koprivica je tu istakla da “Dan mrmota” fazon iz prve sezone neće baš moći da samo tako funkcioniše i u drugoj, te da će priča morati da se raširi i na ostali sve da bi se videla reakcija na kraj prve sezone.

Odgovor na ovo pitanje dobićemo, kako je za sada najavljeno, tek 2018. godine kada nas čeka novih deset epizoda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s